Numarul obezilor s-a dublat

Numarul obezilor s-a dublat

0 251

Prevalenta obezitatii s-a dublat aproape in ultimii 30 de ani in lume, afectand circa 500 de milioane de adulti, mai mult pe femei decat pe barbati, „centrul de greutate” al acestora printre tarile bogate fiind in SUA, informeaza un studiu stiintific canadiano-britanic, citat de AFP. Cercetatorii Majid Ezzati de la Imperial College din Londra /MB/, Salim Yusuf si Sonia Anand, de la Institutul de cercetare populatie/sanatate din Hamilton /Canada/ au studiat progresia surplusului de greutate intre 1980 si 2008 la persoane de peste 20 de ani.
Excesul de greutate este atins cand indicele de masa corporala /IMC, raportul intre la greutate si patratul taliei in metri/ depaseste 25, obezitatea – cand el ajunge la 30. La 35 se poate vorbi despre obezitate severa.
In 28 de ani, IMC a crescut la fel atat la barbati, cat si la femei. In lume, 1,460 miliard de adulti sunt supraponderali, iar prevalenta obezitatii s-a cvasidublat, ajungand la 205 milioane de barbati si la 297 milioane de femei, adica 9,8 % dintre barbati si 13,8 dintre femei.

Intre tarile bogate, SUA – cu o crestere importanta din 1980 – detin pozitia intai cu un IMC de 28, in timp ce Japonia are IMC cel mai redus.
Femeile din Bangladesh sunt cele mai slabe in lume, ca si barbatii din RD Congo.
Caz unic in Europa occidentala si rar in panorama mondiala, IMC a scazut in 28 de ani la femeile din Italia, in timp ce el a crescut foarte putin in Belgia, Finlanda si Franta.
Femeile din Elvetia sunt cele mai subtiri din Europa, urmate ex-aequo de cele din Franta si Italia. La barbati, francezii sunt cei mai slabi in Europa.

Cercetatorii amintesc ca excesul de greutate este un factor de risc important in bolile cardiovasculare, diabet si cancer si ar fi la originea a circa trei milioane de decese in fiecare an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.