O cacialma devoalată – 14 septembrie, afost ultima zi de înscriere...

O cacialma devoalată – 14 septembrie, afost ultima zi de înscriere în Registrul Electoral

0 423

S-a încheiat perioada de înscriere a cetăţenilor români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate în Registrul electoral, cu scopul de a îşi exercita votul prin corespondenţă sau pentru a solicita înfiinţarea unei secții de votare în localitatea de reședință la alegerile parlamentare din acest an. Astfel, cetăţenii români au avut la dispoziţie 4 luni şi 14 zile pentru a transmite cererile lor însoţite de actele care dovedesc domiciliul/reşedinţa în străinătate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.
La cinci zile de la expirarea termenului de înscriere în Registrul electoral, cetăţenii români care s-au înscris cu opţiunea de vot prin corespondenţă, pot verifica online la adresa www.registrulelectoral.ro dacă au fost înregistraţi.
După înscrierea în Registrul electoral, alegătorii care au optat pentru a-şi exercita votul prin corespondenţă vor primi acasă prin Poşta Română, cu confirmare de primire, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, următoarele documente necesare votării:

  • Un plic exterior autoadresat;
  • Un plic interior;
  • Un autocolant cu menţiunea „votat”;
  • Certificatul de alegător;
  • Buletinul de vot prin corespondenţă;
  • Instrucţiuni privind exercitarea dreptului de  vot, inclusiv termenul în care alegătorul trebuie  să depună la poştă opţiunea de vot exprimată.VOT local-elections

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare  votării prin corespondenţă NU îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul unei secţii de votare.

Totodată, alegătorii care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă se pot adresa, până cel târziu cu 20 de zile înaintea datei votării, Autorităţii Electorale Permanente în cazul în care nu au primit documentele necesare votării, sau dacă acestea au fost pierdute, furate sau deteriorate din motive neimputabile lor. Persoanele aflate în această situaţie vor putea să îşi exercite votul la una din secţiile de votare organizate în străinătate.

Dacă sunt înscriși în Registrul electoral, alegătorii români cu domiciliul sau reședinţa în străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă, pot vota la secția de votare din apropierea domiciliului/reședinței. Dacă nu sunt înscriși în Registrul electoral, pot vota la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Totodată, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă nr. 47/2016, aceştia pot vota şi la alte secţii de votare din străinătate decât acelea unde au fost arondaţi, urmând să fie înscrişi în listele electorale suplimentare ale acestora.cozi la vot 1

În termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, Ministerul Afacerilor Externe transmite Autorităţii Electorale Permanente lista secţiilor de votare care vor fi organizate în străinătate.

Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secțiunii special dedicate, precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

Alegerile sunt organizate pe baza unei noi legislaţii printre noutăţi: renunţarea la votul uninominal şi revenirea la listele cu candidaţi – a precizat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

„O noutate la acest scrutin o reprezintă utilizarea unor măsuri care au fost aplicate şi la alegerile locale şi mă refer aici la sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, la desemnarea preşedinţilor secţiilor de votare prin tragere la sorţi computerizate din corpul experţilor electorali şi la finanţarea campaniei electorale de la bugetul statului prin bugetul statului prin sistemul rambursării cheltuielilor electorale pentru acei competitori electorali care ndeplinesc condiţiile prevăzute de lege”, declara Ana Maria Pătru pentru Radio România Actualități.
„O modificare importantă constă în posibilitatea de a înfiinţa şi alte secţii de votare decât cele de pe lângă misiunile diplomatice sau cele organizate la cererea a cel puţin 100 de alegători înscrişi în Registrul Eelectoral. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe va transmite autorităţii secţiile de votare care se înfiinţează pe motiv de oportunitate, adică în funcţie de informaţiile primite de la MAE.vot coresp. cp În acelaşi timp, MAE trebuie să aibă acordul autorităţilor din ţara respectivă pentru organizarea acestor secţii de votare. O altă modificare introdusă prin ordonanţa de urgenţă oferă românilor din străinătate posibilitatea de a transmite şi prin poşta electronică documentele necesare înscrierii în Registrul Electoral. Reamintesc românilor din diaspora că ultima zi de depunere a cererilor de înscriere în Registrul Electoral este de 14 septembrie”, a mai spus Ana Maria Pătru.
Romanii din strainatate nu s-au inghesuit la …inscriere
Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, AEP arata ca dintre cele peste 9.000 de cereri, 6.673 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru votul în secțiile de votare.
Cererile de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 2.209 localități din 44 de țări, iar cele cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 496 de localități din 33 de țări.
Adica ce n-a vazut Parisul in 2009 si la referendumul de destituire a presedintelui Traian Basescu, – nu o sa mai vada!

Este evident ca o cacialma ca aceea care a fost servita poporului Roman, PSD-ului si lui Mircea Geona nu mai poate fi repetata. De rest se va ocupa istoricii ca parchetele sunt ocupate…

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.