O formula miraculoasa pentru cresterea imunitatii organismului

O formula miraculoasa pentru cresterea imunitatii organismului

0 487


Din ce in ce mai multe presoane sunt convinse cat de important este sa-si mentina sanatos sistemul imunitar pana la varsta inaintata. Acest lucru poate fi realizat prin alegerea inteleapta a alimentelor.


Substantele bioactive care influenteaza sistemul imunitar sunt: vitaminele A, B6, C si E, zincul, seleniul, cuprul, fierul si substantele vegetale secundare (precum beta-carotenul sau licopina).


Studiile confirma faptul ca imunitatea organismului creste o data cu eliminarea sau reducerea grasimilor din alimentatie.


Recomandarile specialistilor pentru o alimentare sanatoasa pentru o zi trebuie sa contina:



  1. o portie de legume crude;

  2. o portie de legume fierte;

  3. data pe zi salata;

  4. de doua ori fructe, una dintre mese putand fi inlocuita cu un pahar de suc.

Rezultatele sunt si mai bune daca meniul contine o varietate mare de legume si fructe.


Care sunt cele mai eficace alimente ce trebuie consumate pentru cresterea imunitatii organismului?


Sucul de rosii: Intr-un studiu care s-a efectuat in clinicile speciaizare pe un grup de pacientii, au ajuns la concluzia ca cei care au consumat suc de rosii proaspat,  facandu-le analize, au avut cele mai bune valori in ceea ce priveste antioxidantii. In mod evident, licopina (prezenta in rosii) s-a dovedit a fi un „captator” de radicali mai puternic decat beta-carotenul.


 Exista diferente de cantitatea de licopina: un pahar de suc de rosii contine pana la 30 mg de licopina, in timp ce 100 g rosii nu contin decat 3 mg.


De fapt, organismul valorifica cel mai bine bulionul si sosul de rosii. In primul rand, pentru ca celulele vegetale distruse livreaza mai multa licopina decat rosia proaspata.


In alta ordine de idei, de pilda o lingura de ulei de masline adaugata la sos – usureaza absorbtia licopinei de catre intestin. De aceea, si morcovii caliti contin o cantitate mai mare de caroten decat morcovii cruzi.


Efectul anticancerigen al rosiilor a fost confirmat in 1999 de Edward Giovannucci, medic la Universitatea Harvard, in articolul din „Journal of the National Cancer Institute”. El a efectuat 72 de studii.


Concluzia: cu cat e mai mare consumul de rosii si, implicit, cantitatea de licopina din sange, cu atat e mai redus riscul imbolnavirii de cancer la pancreas, intestine, prostata sau san.


Carotenoidele existente in spanac, broccoli, morcovi si portocale sunt considerate, si ele, un factor de protectie impotriva cancerului de colon. Si beta-carotenul din hrana are un efect anticancerigen, mai cu seama in prevenirea cancerului de piele, cu conditia ca morcovii sa fie consumati sub forma de suc.


Pentru unele persoane s-a dovedit ca substantele bioactive ating efectul dorit doar in concentratii mai mari, farmacologice. Faptul este valabil, in special, pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru ca sistemul lor imunitar este adesea slabit si cantitatea de vitamine C, B6, E si de zinc, luate din alimente este in multe cazuri prea redusa. De pilda, acestor persoane li se recomanda 200 mg vitamina E (sub forma unei capsule). Prin hrana, aceasta cantitate nu se poate asimila in nici un caz.
Vitamina E si beta-carotenul
sunt recomandate in mod special persoanelor mai in varsta. Intr-un test efectuat de cercetatorii canadieni pe o suta de subiecti de peste 65 de ani, s-a constatat ca rata imbolnavirii de gripa, raceala si alte infectii a scazut cu 50% si, chiar daca s-au imbolnavit, vindecarea s-a produs mult mai repede.


Imunitatea organismului uman depinde de urmatoarele substante existente in alimente:



  • Vitamina A (lapte, ficat, legume si fructe verzi, rosii si galbene) este un protector al pielii. Atunci cand lipseste, activitatea multor celule imunitare scade, iar virusurile si bacteriile pot patrunde mai usor prin peretii intestinali.

  • Vitamina C (multe soiuri de fructe si legume) este un antioxidant care protejeaza celulele imunitare. Virusurile sunt „devorate” doar cand ea exista.

  • Vitamina E (uleiuri vegetale, cereale integrale, nuci, ardei) este importanta pentru protejarea membranelor.

  • Vitamina B6 se gaseste in: peste, carne de pasare, cereale, banane, fasole, mazare, ajuta la producerea anticorpilor.

  • Substantele vegetale secundare, precum carotenul (morcovii, grapefruit, broccoli), licopina (rosii, pepene verde), luteina (spanac, ardei), si flavonoidele (ceai verde, ceapa, fructe rosii, ciocolata, vin rosu) influenteaza reactiile imunitare si au un efect antioxidant.

  • Zincul. Este indispensabil pentru piele. Atunci cand lipseste, celulele imunitare se maturizeaza mai greu. Pentru o sanatate buna, doza de baza pentru zinc este de: 22,5 50 mg pe zi pentru barbati si femei. Alimentele cele mai bogate in zinc sunt: stridiile (16 mg/100 g), ficatul de vita si de porc (9 mg/100 g), germenii de grau (7 mg/100 g), painea integrala (5 mg/100 g), carnea de vita, galbenusul de ou (4 mg/100 g), soia (3 mg/100 g), fasole uscata, linte, peste oceanic, crustacee (2-2,5 mg/100 g).

  • Seleniul se gaseste in fructele de mare cum ar fi: stridiile, langustele, tonul, ficat, rinichi, cereale integrale, ceapa si usturoiul, nucile, drojdia de bere. Necesarul este de 60-80mcg pe zi. Ajuta celulele „ucigase” naturale in combaterea cancerului, actioneaza sinergic cu vitamina E, intra in compozitia enzimelor, incetineste imbatranirea.

  • Acizii grasi nesaturati (uleiuri vegetale) determina activitatea celulelor imunitare. Ei sunt materia de baza pentru substantele inflamante si membranele celulare.

Influente negative:



  1. Stresul continuu – distruge anticorpii si deregleaza intercomunicarea lor complexa. Nicotina – sporeste prejudiciile cauzate de radicalii liberi care vatama si celulele imunitare.

  2. Medicamentele  – de ex. antibioticele (recomandate in infectiile bacteriene) si chimioterapeuticele slabesc sistemul imunitar.

  3. Drogurile ca: heroina, marijuana, ecstasy, precum si cantitatile mari de alcool blocheaza imunitatea.

Influente pozitive:



  1. Un program sportiv moderat stimuleaza sistemul imunitar pentru ca intregul organism este activat si oxigenat.

  2. Planta Echinaceea (sub forma de remedii farmaceutice si ceaiuri) activeaza celulele imunitare, mai cu seama in lupta lor impotriva virusurilor.

  3. Vitamine si substante minerale ca supliment, echilibreaza deficientele, de exemplu in cazul unei solicitari fizice si intelectuale extreme.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.