O mie de zile pentru eliminarea PD-L

O mie de zile pentru eliminarea PD-L

0 137

Iata cum vrea Antonescu sa elimine PD-L in 1.000 de zile
Presedintele PNL scoate de la naftalina vechiul slogan al liberalilor “Prin noi insine” si isi propune, in motiunea cu care vrea sa candideze la congresul de saptamana viitoare, sa duca PNL la 30% in 2012. Cum? Devenind chiar un fel de PD-L.
Desfiintarea PD-L si transformarea PNL in principalul partid de dreapta sunt principalele obiective ale programului presedintelui-candidat Crin Antonescu cu care acesta se va prezenta in fata liberalilor la congresul de la sfarsitul saptamanii viitoare. Motiunea acestuia se numeºte “Prin noi insine acum”, o aducere la zi a sloganului interbelic al PNL.

Cum isi propune Antonescu ca un partid de 18% in cel mai nou sondaj CURS din luna februarie sa doboare o formatiune de 35%, pe langa faptul ca mizeaza pe erodarea acestuia la putere? “Furandu-i” electorat. Devenind un fel de PD-L. Incercand sa atraga spre PNL cat mai multi alegatori ai democrat-liberalilor prin largirea mesajului formatiunii conduse de Antonescu spre noi grupuri tinta care in acest moment graviteaza in jurul PD-L.

Astfel, “reformarea ideologica a PNL inseamna constructia unei drepte integratoare impreuna cu garantarea unui pluralism intern al curentelor de gandire care se revendica de la acest spatiu. Principiilor si valorilor clasice ale liberalismului politic si economic, sustinute consecvent si pana acum de PNL, le adaugam valori provenind din zona crestin-democrata (privitoare la morala, solidaritate si spirit comunitar), valori conservatoare de dreapta (ordine, traditie, elite, autoritate), dar si atitudini politice legate de identitatea nationala sau teme ale liberalismului social. PNL recunoaste ca institutii fundamentale pentru ordinea sociala, familia, scoala, biserica, temelii ale formarii si dezvoltarii persoanei si vietii comunitare, asumandu-si, ca partid politc, obligatia de a porni de la aceasta premise in elaborarea politicilor sale publice”, se arata in programul prezidential al lui Antonescu.

Crestin-democrati, conservatori de dreapta si liberalism social – curente care se regasesc in PD-L. democrat-liberalii si Traian Basescu au preluat in ultimii ani in esalonul doi nu doar figuri ale vechiului PNÞ-CD – Remus Opris, Constantin Dudu Ionescu – dar si teme ale partidului lui Coposu – precum discursul anti-comunist la care se adauga elemente moderne ale crestin-democratiei – precum subsidiaritatea. Iar asemenea teme au adus aproape de PD-L si o parte a nucleului de intelectuali care au susþinut CDR in anii ’90.

Curentul conservator este si el reprezentat in PD-L. Vizibil, doar sunt forma unui exponent – deputatul Sever Voinescu, in timp ce liberalismul – arma cu care PD-L vrea la randu-i sa minimizeze existenta PNL – este reprezentata de atransfugii peledisti – Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu, Raluca Turcan si de o achiziþie recenta – fostul consilier prezidential si actual eurodeputat Cristian Preda.

In legatura cu intentiile antonesciene si motivatiile lor, sociologul Vasile Dancu are opinia si explicatiile sale.
”Cred ca PNL incearca sa nu ramana captiv propriului electorat. Daca ar fi fost sa se raporteze la propriul electorat nu ar putea sa depaseasca 10%. In situatia Romaniei totul este posibil, noi nu avem o traditie politica, volatilitatea electoratului este mare, se poate intampla si acest lucru (ca PNL sa ia locul PD-L ca principal partid de dreapta, n.a.), spune sociologul Vasile Dancu in legatura cu aceasta tema

Totusi, Dancu are dubii serioase pe aceasta tema:
“Nu cred ca PD-L are un electorat al sau pe care sa-l preia alte partide de dreapta. PD-L a preluat un electorat de stanga, un electorat adus de Traian Basescu, nu cred ca acesta s-a cristalizat ideologic. In plus, cred ca in viitor liberalii, care s-au mentinut foarte bine in acesti ani, vor avea de suferit daca PSD se va reforma. Variatiile de crestere ale PSD influenteaza si PNL. Cele doua partide impart un electorat de opoziþie, arata studiile in acest moment”.
Sociologul crede ca strategia lui Antonescu este una mai degraba conjucturala „adaptata condiþiilor de competitie de la urmatoarele alegeri” si ea vizeaza o proiectare cat mai apropiata de PD-L. Antonescu simte ca PD-L va avea o pierdere importanta fiind la guvernare”, mai spune Dancu.

Ramane sa asteptam acuma cele o mie de zile sa vedem ce si cum. Asta inseamna 2012, adica anul in care vom avea din nou alegeri normale.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.