O mitizare biografică a comunistului Lucian Boia
În primul rând, cartea e… o serie de interviuri luate de un fost student al istoricului, cu toate accesoriile pro domo ce decurg de aici…
Istoricul s-a născut în 1944 la Bucureşti. Lucian Boia sustine ca se trage dintr o familie de italieni, după mamă, din clanul Morandini, provenit din Predazzo, localitate din Tirolul de sud. Bunicul lui din partea maternă era inginer de drumuri şi a venit în România să-şi facă meseria. Dinspre tata Boia era de origine musulmana, din Dobrogea, (in limba turca: boia = vopsea…) dar mama sa a divorţat ulterior de acesta, el rămanand ataşat familiei de origine italiană şi de religie catolică. De copil Boia sustine ca mergea la biserica catolică din oraş. Astfel se explică aversiunea sa disimulată sau neînţelegerea spirituală faţă de ortodoxie, ca liant al naţiunii.
Din dialogurile „aranjate” de discipolul Stancu nu răzbate insa la tânărul Lucian Boia un fior creştin sau religios, ci doar o însingurare sufletească nespecifică italienilor catolici şi meridionali prin spirit. Genele poate au rădăcini în alte etnii… Lucian Boia se exprimă în dialoguri devenite parţial monologuri, pentru că autorul nu-l „chestionează” incisiv, vezi Doamne, anticomunismul său funciar…
Dar asta nu-l împiedică să se înscrie în 1962 la facultatea de istorie, cea mai ideologizată în epocă, şi înca din anul patru, in mod exceptional, la doar 22 de ani să devină membru al PCR.!! Mai mult, Boia primeşte o bursă …,deocamdata la Brno în Cehoslovacia şi participă ca martor la evenimentele primăverii de la Praga din 1968, fără să se implice, deşi se declama ca anticomunist. Întors acasă, se înscrie la doctorat şi devine asistent la facultatea de istorie. Publică o interesana carte despre militantul naţional din Ardeal, jurnalistul Eugen Brote, şi mai face o vizită la Praga unde se împrieteneşte cu Helga, o intelectuală evreică din occident. În 1980, pentru că, ce sa vezi, dorea să… călătorească în Occident, Boia, deja vechi membru de partid, de unde isi ia aprobare, obtine functia de secretar în Comisia internaţională de istoriografie şi anual vizitează ţările capitaliste, circa 10 ani, ajungând să urce chiar în Turnurile Gemene din New York şisa ajunga la Cascada Niagara din Canada…
Asta în timp ce un scriitor clujean în epocă trebuia să aştepte doi ani…ca să primească (sau nu!) paşaportul verde pentru o banală excursie în Ungaria.
Emulul Eugen Stancu nu lămureşte ce trebuia să „raporteze” Lucian Boia ca să primească paşaportul şi să „bată” anual Occidentul. (De unde atata valuta?) Dincolo de poveştile frumoase,dl.Boia nu explica cât de „greu” îi dădeau lui aprobare pentru paşaport cei de la comitetul de partid Bucureşti, Boia nu e sincer cu fostul lui student. Problematica „specifica” am studiat-o într o carte despre profesorii români care plecau cu burse în Occident în comunism. Ei primeau paşaportul numai dacă îndeplineau două criterii: deveneau informatori, sau agenţi de influenţă DIE si la întoarcere dădeau un raport detaliat la Securitate despre ce au făcut în străinătate, cu cine s-au întâlnit etc. Punct. Restul sunt poveşti frumoase pe care un Eugen Stancu le poate crede, dar un istoric serios nu.
Fără viza securistului de la facultate şi prelucrarea pentru plecare, profesorul român nu primea paşaportul care se obţinea de la sediul Securităţii, cu obligaţia raportului de dat la întoarcere.
În această chestiune, când se vor desecretiza dosarele DIE vom afla mai multe despre cum obţinea – precum cartela de masa! – acel paşaport de la Securitate,viitorul istoric Lucian Boia, ca să vadă Occidentul.Oare cu ce bani? Mai mult, Boia era într o perpetuă corespondenţă, întâlniri, mese sau şuete cu istorici occidentali, plus cărţi publicate în Franţa. Legea comunistă era clară în această chestiune şi nu permitea rabaturi, numai dacă deveneai agentul, informatorul cu angajament sau „raportorul” Securităţii. Dar probabil (sau poate sigur?) Lucian Boia a fost singurul istoric român pentru care …Securitatea comunistă a făcut o unică excepţie! Tânărul adulator Eugen Stancu poate să creadă aceste monologuri, dacă nu a studiat deloc arhivele CNSAS.Doar lui Lucian Boia i se prezintă ca un om care nu avea relaţii la edituri, care nu ştia să cultive relaţiile, un însingurat social ce nu se descurcă în mediul românesc… Dar paradoxal în Franţa şi-a construit o adevărată reţea de relaţii şi prietenii ce au dus la publicarea cărţilor sale la edituri mari din Hexagon. Se pare că numai mediul românesc nu- i pria istoricului…
Oricum, în ultimii ani ai comunismului, adica cei mai murdari si insuportabili, Lucian Boia devine membru al biroului politic al PCR pe Facultatea de istorie Bucuresti, fiind implicat direct în propaganda ideologică comunistă a tinerilor studenţi români. După revoluţie devine brusc un „reformist” al universităţii bucureştene, dar refuză propunerile de şefie la catedră şi decanat, pentru că nu i place să conducă şi doreşte să scrie cărţi… Şi a scris! O lunga serie de lucrări repetitive despre imaginar şi despre miturile istoriei românilor, în cel mai pur stil marxist sau al ideologiei de stânga franceză.
Dar „catolicul” de origine turco – italiană Lucian Boia nu are cum să înţeleagă subsidiaritatea şi afinitatea ortodoxiei în relaţie cu etnia românească, ca factor de rezistenţă la prozelitism şi deznaţionalizare. Interviurile lui Eugen Stancu cu magistrul sau, Lucian Boia , merită citite de tinerii istorici pentru a evita pe viitor „capcanele istoriei” subiective şi ale imaginarului, care produc demitizări ale trecutului, ce nu au nicio legătură sau logică cu adevărul şi obiectivitatea istorică.
Articolul apartine unui f. bun jurnalist clujean: Ionut Tene!Felicitari!!