O noua invitatie la consultari
Ca sa nu se creada ca a inghitit galusca fierbinte, Basescu cheama din nou partidele din Opozitie la consultari, care ar trebui sa aiba loc marti, la ora 18.00, daca partidele vizate vor accepta invitatia. Caci nu orice invitatie la vals se accepta, eventualele partenere cantarind bine cu cine ar urma sa se afiseze pe ring.
Seful statului a pus plecarea PNL si PSD de la consultarile pe tema revizuirii Constitutiei pe seama faptului ca acestea sunt conduse de presedinti aflati la inceput de mandat, care vor sa-si impuna pozitia in raport cu Guvernul.
„Aici insa erau chemati la consultari pe un subiect de interes national”, a subliniat Basescu.
Acesta a precizat ca va mai chema si in viitor independentii la consultari.
“Subiectul pentru care am convocat partidele politice este legat de inceperea procesului de modernizare a Romaniei, care trebuie sa aiba in primul rand in vedere rezultatul din noiembrie 2009. Dar acesta a fost doar unul din aceste puncte. Procesul de modernizare nu poate implica doar revizuirea, ci un sistem intreg de legi. Asa cum am facut si cu alte ocazii am invitat partidele si grupul independentilor. Am mai avut o asemenea intalnire in aceasta formula, pe 6 decembrie. Astazi a existat aceasta reactie a domnului Antonescu, care nu a mai dorit sa ramana la discutii. Pe 6 decembrie, cand vroia sa-l instaleze pe domnul Johannis premier, a ramas. Acelasi lucru l-a facut apoi si domnul Ponta. Voi continua sa invit indepedentii atata vreme cat au fost recunoscuti in Parlament: au grupuri independente. Excluderea prezentei unor parlamentari este anti-democratica. Cred ca sunt reactii de inceput, sunt presedinti proaspat alesi, care doresc sa-si impuna statutul in raport cu Guvernul, numai ca aici nu erau la Guvern, ci la consultari cu presedintele pe un subiect care vizeaza interesul national. Am sa le transmit o invitatie la oa 18,00 numai PNL si PSD special”, a declarat presedintele Traian Basescu, la finalul consultarilor cu partidele, de la Cotroceni.
„Am consultat un consens in clasa politica pe tema revizuirii Constitutiei. Nu mai exista niciun partid care sa recunoasca necesitatea revizurii ei. Este un proces de negociere, pe care daca va fi nevoie, il voi media. Ceea ce romanii au votat la referendumul din noiembrie nu poate fi negociat si mediat. Referendumul este consultativ, dar nu optional. Legea nu poate sa sune precum intrebarile puse la referendum. La asta se refera termenul consultativ. Termenul de consultativ se refera la modul in care este transpus in lege rezultatul referendumului si nu la dreptul Parlamentului de a se opune votului suveran. Poporul roman la referendum nu a delegat niciun partid sa-l reprezinte. Din acest motiv, optiunile romanilor nu pot face obiect de mediere si negociere. Altfel toate optiunile partidelor pot fi luate in consideratie.
Acest proces de modernizare trebuie desfasurat pe toate palierele. Nu numai modernizarea Constitutiei. Si aici am amintit reprezentantilor partidelor ca in Parlament se afla codul de procedura penala, codul de procedura civila care trebuiesc adoptate cat mai repede” a mai spus presedintele, care a invocat si alte prioritati pe care ar trebui sa le aiba in vedere partidele si Parlamentul: acordul Nabucco, descentralizarea, legea pensiilor, diminuarea birocratiei legate de accesarea fondurilor europene.
Asta e lozinca actuala a presedintelui Basescu: in slujba si interesul natiunii.
Vai de aceste stradanii!
Dan Bota