O noua lege a adoptiilor

O noua lege a adoptiilor

0 938

Noua lege a adoptiilor, votata marti de parlamentarii Camerei Deputatilor, vizeaza cresterea numarului de copii adoptabili si reducerea perioadei petrecute in sistemul de protectie. Totodata, actul normativ responsabilizeaza si mai mult toate persoanele care au obligatia ocrotirii unui copil ori care si-au asumat aceasta responsabilitate: parintii naturali, specialistii care lucreaza in serviciile de adoptie, precum si familiile adoptive. Noua lege a adoptiilor prevede posibilitatea ca cetatenii romani care au resedinta in strainatate sa adopte copii din Romania, a declarat secretarul de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii, Bogdan Panait, potrivit Agerpres. El a subliniat insa ca in ceea ce priveste adoptiile internationale pentru cetatenii straini, reglementarile raman aceleasi ca in vechea legislatie.
„Adoptiile internationale pentru cetatenii straini raman exact ca in vechea lege, deci nu s-a facut niciun fel de modificare in acest sens”, a afirmat Panait.

Secretarul de stat a aratat ca cetatenii romani care au domiciliul in strainatate pot recurge la adoptii in Romania.
El a mai precizat ca noua lege a adoptiilor prevede posibilitatea ca un copil sa poata fi adoptat la 30 de zile dupa emiterea certificatului de nastere, in cazul in care acesta nu are parinti declarati.
De asemenea, Panait a aratat ca noua lege a adoptiilor introduce testarea obligatorie a tatilor care isi recunosc copii din relatii neoficializate.
„Din pacate, am constatat ca in ultimii ani a devenit o practica in sistem acea recunoastere a paternitatii, mai ales cand este vorba de o minora care naste sau care are o situatie financiara care nu-si permite sa-si tina copilul. Noi am reglementat de comun acord inclusiv cu magistratii, cu CSM, acest aspect si se va impune numai in acest caz un test ADN care sa demonstreze paternitatea cuplului respectiv”, a explicat secretarul de stat.

In ceea ce priveste durata procedurilor de adoptie, Panait a aratat ca in viitor aceasta s-ar putea reduce.
„In principiu, adoptiile in Romania dureaza mai putin decat in alte state, circa un an si patru luni, dar credem ca in jur de un an, un an si doua luni intr-un viitor, intr-o perspectiva de un an, se va reglementa”, a sustinut secretarul de stat.

El a aratat ca in sistemul de protectie sunt aproximativ 67.000 de copii, iar in prezent exista in jur de 1.700 de familii care doresc sa adopte copii.
Secretarul de stat al Oficiului Roman pentru Adoptii s-a intalnit, miercuri, la Parlament cu reprezentanti ai Comisiei pentru Petitii a Parlamentului European.
Presedintele Comisiei pentru Petitii a PE, Erminia Mazzoni, a aratat ca a primit la forul pe care il conduce doua petitii pe tema adoptiilor internationale.
„Am primit doua petitii pe aceasta tema si am decis sa le inchidem din cauza faptului ca am realizat ca aceasta chestiune este de competenta nationala. Nu putem decat la nivel european sa sugeram sustinerea deschiderii legii spre adoptiile internationale, dar nu putem interveni intr-o chestiune nationala”, a adaugat ea.

Comisia pentru petitii a PE a avut o intrevedere si cu comisiile pentru abuzuri ale Camerei Deputatilor si Senatului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.