O poza in Parcul National Retezat costa intre 25 si 100 de...

O poza in Parcul National Retezat costa intre 25 si 100 de euro

0 272

Pe principiul „Muntii nostri aur poarta”, Parcul National Muntii Rodnei va fi imbracat in sute de euro. Sursa de venit nesperat pe care acest parc national este pe cale sa o obtina vine din fotografii.
Se pare ca pentru a avea dreptul de a fotografia aceste minuni ale lumii, turistii impatitimiti intr-ale imortalizarilor si nu numai vor trebui sa scoata din buzunar intre 25 si 100 de euro pe zi. Diferenta de tarif o da scopul pentru care sunt realizate pozele respective.
Masura a fost instituita pentru ca APNMR sa faca rost de bani la buget in perioada de criza, insa acest lucru nu ii descurajeaza pe fotografi.
Directorul Parcului National, Doina Jauca, a declarat ca zilele acestea o fotografa din Anglia face poze caprelor negre din parc pentru a participa la un concurs international de fotografie. “Este o romanca stabilita la Liverpool care a venit la noi, sta intr-un refugiu, si sapte zile la rand va fotografia capre negre. Mi-a spus ca a reusit sa surprinda un palc cu 28 de capre, era foarte fericita. Avem doi rangeri care o insotesc, fiindca are si aparatura de carat si este greu, femeie fiind. De palcul acela s-a apropiat la o distanta mai mica de 70 de metri. Era fericita ca a reusit”, a declarat Jauca.
“Am fost nevoiti sa percepem taxe fiindca e tot mai greu cu banii. Luam 25 de euro pe zi celor care nu le folosesc in scop comercial si o suta celorlalti. In plus, in contractul pe care il semnam cu ei, stipulam si clauza sa ne lase si noua cate o copie din fotografiile pe care le fac”, a declarat Jauca.
De altfel, fiind plin sezon de inflorire a narciselor salbatice in Masivul Saca, mai multi fotografi au cerut permisiunea de a merge in zona si a fotografia florile. “Organizam in continuare si deplasari calare, dar nu peste tot. De exemplu, am renuntat la drumetiile calare dinspre Borsa, fiindca nu am prea avut clienti si nu ne permitem sa suportam costurile mari cu intretinerea si deplasarea cailor de la Herghelia Beclean in zona aceea. E tot o masura de criza si aceasta. Trebuie sa ne orientam sa adunam bani la buget pe toate caile, nu sa-i cheltuim aiurea”, a declarat Doina Jauca.
Daca turistii vor sa inchirieze masini din dotarea Administratiei Parcului, ei trebuie sa plateasca 1,5 lei pe kilometru.
Parcul National Muntii Rodnei infiintat in anul 1932 prin Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 1949/1932, reconfirmat prin Legea nr. 137/1195 si prin Legea nr. 5/2000 este arie protejata de interes national si international, fiind incadrat conform clasificarii I.U.C.N. in categoria a II- a – Parc National – Rezervatie a Biosferei.
Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46.399 ha, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979. Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare.
Majoritatea localitatilor situate in vecinatatea parcului sunt atestate documentar din secolele XIII-XV: Rodna, Moisei, Nasaud, Borsa, Rebra etc. Din punct de vedere etnografic se diferentiaza doua zone: Maramuresul la nord si Nasaudul la sud, zone ce conserva traditii, obiceiuri stravechi si elemente de arhitectura traditionala.
In partea de sud a parcului se gasesc izvoare minerale cu proprietati terapeutice (statiunea Sangeorz Bai).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.