O REALITATE SOCANTA: …SCLAVI MINORI IN ELVETIA!!

O REALITATE SOCANTA:
…SCLAVI MINORI IN ELVETIA!!

0 240

Zilele trecute Antena 3 a difuzat o emisiune da mare audienta.Trei tineri infiati de catre un medic din SUA in urma cu 20 de ani dintr-un "lagar" pentru copiii cu dizabilitati de la Siret si-au povestit drama personala! Succes emotional, poveste de suflet, de neuitat. Iata, se poate sa ai si noroc! Pentru "imaginea Romaniei" in lume, dureroasele imagini de-acum 23 de ani, filmate in caminele cu copii abandonati a asezat definitiv Romania pe harta durerii alaturi de Etiopia, Haiti, Botswana…

Stupoare europeana insa in anul 2010, odată cu lansarea expoziÅ£iei de fotografii: “Verdingkinder Reden” (copii contractelor povestesc), care a făcut turul ElveÅ£iei. Astfel opinia publică mai tânără a luat la cunoÅŸtinţă oficial ÅŸi oripilant, despre o incredibila practică a statului elveÅ£ian,drama care s-a întins vreme de peste un secol.

ADEVARAT, A FOST incepută în jurul anului 1830, dar ea s-a încheiat, DOAR legal, abia în 1960 !! Deci doar cu circa 25-30 de ani inainte de caderea comunismului, cand s-au filmat "ororile" de la noi! Despre ce a fost vorba: o trăsătură comună a vieÈ›ii elveÈ›iene din această perioadă, era folosirea copiilor la muncile din agricultură. În primul rand a copiilor din familiile sărace din oraÈ™e, care erau scoÅŸi cu forÅ£a de lângă părinÈ›ii lor, de către autorități È™i trimiÅŸi pentru a lucra în ferme.

Soarta aceasta o aveau ÅŸi copii din orfelinate, la mare “căutare” fiind fetiÅ£ele… Despre dramele lor nu ar fi interesant sa faca un reportaj "verite", dl. Mihai Gadea? MulÈ›i dintre ei erau bătuÈ›i în mod regulat È™i abuzaÅ£i sexual în familiile unde erau trimiÅŸi. Având o educaÈ›ie precară, ca adulÈ›i aveau puÈ›ine È™anse de a se descurca individual în societate. Abuzurile suferite în copilărie au lăsat asupra lor urme adânci, transformându-i în persoane incapabile de a trăi într-o comunitate. Cu toate acestea, autoritățile, insistau că acÈ›ionează în interesul copilului. Unii copii au rămas ÅŸi după vârsta majoratului în familiile de fermieri, dar au fost folosiÅ£i tot la muncile agricole, într-o epocă în care, agricultura elveÅ£iană nu era mecanizată, È™i o mare parte din muncă se presta manual.

Erau puÅ£ine cazurile în care aceÅŸti copii nu reprezentau decât animale de povară pentru familiile respective. Cel mai des ei nu au fost acceptaÅ£i de către familiile în care au fost plasaÅ£i. Nu aveau voie să mănânce la aceeaÅŸi masă, primeau foarte puÈ›ină mâncare, unii au fost chiar forÈ›aÈ›i să doarmă în beci sau hambar. Bătăile erau un eveniment normal, cotidian. Cercetătorii ÅŸi istoricii elveÅ£ieni (foarte puÅ£ini au abordat subiectul) au estimat un număr de aproximativ 10 000 de copii, plasaÅ£i anual, din 1830 ÅŸi până în 1960 ! Dar cutuma a mai functionat cativa ani buni!! Dl. Peter Weber este una dintre victimele acestui sistem de muncă în sclavie a copiilor. El a declarat: “Într-o dimineață, când aveam patru ani, mama m-a dus cu trenul la È›ară, într-o fermă. Acolo mi-a spus: va trebui să locuieÅŸti aici, de acum. Cred că acela a fost momentul în care mi-am pierdut încrederea în oameni, am lucrat de la început, m-au lovit aproape în fiecare zi, a fost îngrozitor. Copilăria mi-a fost furată ! ImaginaÈ›i-vă, cineva îÅŸi duce copilul de patru ani departe È™i-l dă unor străini… Cred că cel mai rău lucru nu a fost munca inuman de grea pentru un copil, ci bătăile, lipsa afecÅ£iunii, ÅŸi faptul că nu aveai nimic al tău, personal.”

Acum, dl. Peter Weber are 56 de ani, nu a reuÅŸit să-ÅŸi întemeieze o familie, trăieÈ™te singur, unicul său prieten fiind un câine. Singura lui satisfacÅ£ie este că, în sfârÅŸit, drama trăită de el ÅŸi alte sute de mii de copii, a fost dezvaluita opiniei publice.

În 2011 a fost lansat filmul artistic elveÅ£ian The Foster Boy”, în care este descrisă viaÅ£a unui orfan ÅŸi a unei fetiÅ£e dintr-o familie săracă, aruncaÅ£i de autorităţile elveÅ£iene într-o astfel de fermă. Scandalul provocat în societatea elveÅ£iană, dar ÅŸi în opinia publică din multe alte ţări, a determinat oficialităţile elveÅ£iene, în 2012, să-ÅŸi ceară public scuze faţă de copii-sclavi care ÅŸi-au trăit dramele în ElveÅ£ia. ViaÅ£a îÅŸi continuă cursul normal, societatea elveÅ£iană este considerată una dintre cele mai democratice, drepturile omului sunt pe deplin respectate, “Å¢ara Cantoanelor” continuă să prospere…

La Antena 3 ni se dau reportaje despre dramele (reale) din Romania… Dar si in Elvetia au fost reale!!

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.