O viziune ultra-contemporana asupra Romaniei
Expozitia intitulata I BELIEVE IN JOY propune o abordare ultra-contemporana a Romaniei, o tara a situatiilor contradictorii, a importului emotional si a mistificarii politice
I BELIEVE IN JOY este prima expozitie deschisa in Romania a lui Adrian Alecu.
Adrian a parasit Romania in anul 1990, imediat dupa terminarea liceului si a locuit la Berlin, Copenhaga si Hamburg, unde s-a si stabilit. Anul acesta a absolvit Scoala Superioara de Arta din Hamburg, la clasa profesorilor Frank E. Walther si Andreas Slmoninski.
Expozitia I BELIEVE IN JOY propune o abordare ultra-contemporana a Romaniei, o tara a situatiilor contradictorii, a importului emotional si a mistificarii politice. Departarea de tara si de orasul sau natal, Bucuresti, i-a impus lui Adrian Alecu o privire critica si lucida asupra angrenajului politic si social existent aici.
Majoritatea filmelor sale aduce in discutie ruptura dintre undergroundul si establishmentul social si intelectual. Teoretician al existentialismului si al structuralismului, dar influentat si de unele idei ale lui Slavoj Zizek, Adrian Alecu se joaca cu productia de istorie si creeaza situatii care ignora canoanele institutionale.
Obiectele realizate de artist – o editie de lux, supradimensionata, a seriei de timbre cu cap de zimbru, imaginea Romaniei captiva intr-un grilaj deformat sau drapelul infinit pe care este prezentat zborul unui obiect neidentificat – atrag atentia asupra crizei unei istorii ne-revizuite.
Lumea lui Adrian Alecu e supusa unui proces de fragmentare continua; artistul nu incearca sa dizolve nicio dilema a societatii actuale, ci patrunde din ce in ce mai adanc in structurile post-politice si post-sociale ale noului REALISM.