Oamenii lui Dan Nica intervin in forta
Dupa cum s-a putut vedea in ultima vreme pe micile ecrane, dupa cum s-a putut auzi pe la posturile radio sau citi in presa scrisa, fenomenul infractional a luat o amploare intalnita numai in perioada imediat postbelica, cand tara era guvernata de nesiguranta, nehotarare si interes politic. Iata ca roata istoriei se invarte si am ajuns cam ca pe vremurile amintite mai sus.
La instalarea sa in functie, actualul ministru al Internelor, Dan Nica s-a jurat in barba sa puna capat acestei stari de lucru, daunatoare societatii noastre in actualul context.
Astfel, legiunile Ministerului de Interne au fost scoase la treaba si puse sa intervina in numeroasele conflicte intermafiote – in cea mai mare parte este vorba de lupte intre clanuri tiganesti – sau atacurile acestora cu scopuri de acaparare de bunuri, tulburand temeinic increderea in existenta linistii sociale si in existenta eficienta a organelor de ordine. Dar se pare ca, atunci cand se vrea cu adevarat, se poate.
Astfel, dupa lungi perioade de filaj sub acoperire si strangere de probe, mascatii au finalizat prin arestarea unor capi de clanuri de care lumea se ferea si se temea si ale caror actiuni stateau gata sa produca mari dezordini in viata tarii. Si nu se poate spune ca actiunile nu au fost incununate de succes, dar, din pacate, „independenta” si legata la ochi Justitie a dat multora dintre acesti mafioti drumul pe considerent ca „nu prezinta pericol social”, urmand ca ei sa fie judecati in libertate si avand astfel posibilitatea de a-si continua activitatea criminala, chiar prin eliminarea de martori.
Sau justitiabililor le este frica de mafioti si prefera viata linistita si cu buzunare pline?
Dan Nica, noul ministru de Interne, este insa hotarat sa faca o curatenie temeinica. In acest sens el declara:
„As dori sa spun ca aceasta actiune care s-a desfasurat pentru prinderea lui Serghei Griblenco face parte dintr-o actiune mai ampla a Politiei Romane. Mai mult, in perioada urmatoare peste 18.000 de politisti si jandarmi vor controla si vor efectua razii pentru a elimina crima organizata si infractionalitatea.”
Parea ca Nica a declarat oficial razboi infractionalitatii cu trei prioritati: prinderea infractorilor, asigurarea ordinii publice si asigurarea sigurantei frontierelor.
O fi adevarat?
A fost suplimentat numarul politistilor operarivi si, ca una dintre masurile preventive, a fost verificat gradul de securitate a bancilor, caselor de schimb valutar si benzinariilor.
Chestia suna frumos si ne lasa sa dormim un sfert de noapte in liniste, dupa ce ne-am zavorat ca intr-o cetate. Nu i se poate dori ministrului Nica decat spor in ramura. Insa pana nu va schimba parte din trupa sa, pana cand anumite pedepse nu vor fi inasprite si pana cand nu va exista cu Justitia o colaborare benefica, in sensul renuntarii la manusi, nu prea vad ce spor va avea aceasta idee, teoretic minunata. Nimeni nu poate cere interventii pana la disparitia totala a infractionalitatii, dar ar fi buna si o limitare a ei in limite suportabile. Si acest lucru este posibil.
Dan Bota