Oamenii si fenomenul de hibernare
Organismul uman este supus in continuare procesului de hibernare, conform unui studiu realizat de un medic francez pornind de la datele culese de un explorator care si-a petrecut mai mult de sase luni in iarna Arctica, informeaza AFP.
Ciclul somn-veghe nu este reglat doar de activitatea umana, asa cum se credea, ci si de o serie de factori precum lumina solara si temperatura ambienta, sustine Dr Christian Bourbon care a analizat datele raportate de Stéphane Lévin ce si-a petrecut o iara polara in Arctica, intre octombrie 2002 si aprilie 2003.
Temperatura ambienta, conform specialistului francez in medicina somnului de la Centrul Spitalicesc din Toulouse (CHU) “poate actiona ca un sincronizator cotidian al ritmului somn-veghe, dar si ca un factor de sincronizare sezoniera, putand oferi si o explicatie, spre exemplu, pentru anumite simptome ale depresiilor hibernale”, a explicat el.
Dr. Bourbon a profitat de experienta exploratorului Stéphane Lévin pentru a realiza un studiu clinic asupra “influentei temperaturii ambiente (frigul extrem) asupra comportamentului uman in starea de veghe”.
Conform acestui studiu, expunerea prelungita la temperaturi extreme duce la o crestere cu 50% a perioadei totale de somn si cu 75% a somnolentei diurne, fapt ce demonstreaza existenta unei “hipersomnolente psihologice pentru supravietuire, ce permite omului sa se adapteze la noi conditii ostile de mediu”.
Omul, conchide specialistul francez, si-a pastrat in cromozomi memoria procesului ancestral de hibernare.
Acest studiu, mai subliniaza Dr. Bourbon, permite “ o mai buna intelegere a mecanismelor de reglare a ciclului somn-veghe si a evolutiei starii de somnolenta diurna, elemente esentiale pentru a optimiza programele crono-biologice personalizate si de a diminua riscurile unor accidente provocate de stari de hipersomnolenta”.