Oamenii vor boicota procesul politic sau se vor radicaliza”

Oamenii vor boicota procesul politic sau se vor radicaliza”

0 18

Chiar și cei care pretind că „salvarea democrației” de către CCR a fost, din punct de vedere legal, compatibilă cu ideea de stat de drept, vor trebui să recunoască, dacă mai au un dram de rațiune, că impactul politic al acestei decizii e extrem de grav.
Curtea Constituțională a fost grav decredibilizată în ochii multor români, motiv pentru care îi va fi mult mai greu să țină în frâu de acum înainte o majoritate parlamentară care va căuta să o pună cu botul pe labe.
S-a creat un precedent extrem de periculos care va putea fi folosit și de neoliberali, dacă își vor propune să taie în carne vie, ca în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, fără să se mai teamă de votul popular, care de acum va putea să fie oricând anulat, dar și de suveraniști, în eventualitatea în care vor dobândi, în viitorul apropiat, controlul asupra președinției, parlamentului și prin urmare și asupra Curții Constituționale.
Furia antisistem nu poate decât să fie amplificată de această ultimă bătaie de joc la adresa ideii de egalitate democratică.
Încrederea în instituții era oricum la cote minime pentru mare parte din societate. Acum s-a evaporat complet.
Oamenii vor boicota procesul politic sau se vor radicaliza. Jocul politic va deveni tot mai tribal și mai violent, fără reguli, fără instituții legitime care să îl arbitreze și cu tot mai puțină disponibilitate de a accepta transferul pașnic al puterii, cel mai mare beneficiu al democrației.

Dar de ce s-a ajuns aici?
Presupunând că a fost nevoie să fim salvați, de ce s-a ajuns în situația de a fi nevoie de a fi salvați cu costuri politice atât de mari? Și cine ne-a adus aici?
Ne-au adus în această situație tot ăia care ne-au salvat. Cu toate neajunsurile sistemului economico-social din România, eu cred că dezastrul ar fi putut să fie evitat, cel puțin pentru moment:
a. Dacă clasa politică nu și-ar fi bătut joc în fel și chip de români, dacă Iohannis nu s-ar fi dat cu schiurile după ce au ars de vii pacienții de la Matei Balș, iar Ciolacu nu ne-ar fi spus că și-a făcut și el un moft, ca orice om de rând, zburând cu avionul privat al unor mafioți; dacă doar furau și guvernau prost, fără să-i sfideze pe oameni, fără să-și bată joc de ei la modul cel mai nesimțit cu putință, prin care s-a remarcat tocmai idolul tefelimii, Klaus, cel care în urmă cu zece ani “ne salva de Mickey Mouse”.
b. Dacă partidele politice n-ar fi eșuat lamentabil în funcția lor de recrutare a elitelor și dacă n-ar fi scos în față cea mai idioată garnitură de lideri politici de după 1989, oameni atât de proști încât aveai mari șanse să găsești unii mai deștepți decât ei dacă îi alegeai pur și simplu la întâmplare de pe stradă. După care tot ei ne-au spus că “proștii” sunt proști sau filoruși sau legionari dacă nu își fac datoria proeuropeană de a vota alții mai proști sau mult mai proști ca ei, ca să salveze democrația tot prin salvatorii care au adus-o în ultimul hal de degradare.
c. Dacă serviciile secrete, acest cancer al democrației postcomuniste care a intrat în metastază, nu ar fi creat un monstru prin combinațiile lor. Chiar nu cred că Georgescu a crescut atât de repede într-un interval atât de scurt fără manevre securiste, la fel cum nu cred nici în teoria conform căreia rușii ar fi fost de vină. Dar chiar și presupunând că de ei a fost vorba, un atac hibrid de o asemenea amploare nu ar putea fi încununat de succes decât dacă ai noștri au fost ori cretini, ori trădători.
Repet, cu toate neajunsurile – incompetență, corupție, polarizare socio-economică – tot nu cred că s-ar fi ajuns în situația unei victorii iminente a lui Călin Georgescu dacă am fi avut o elită cu un minim de inteligență, competență și bun simț. Dar n-a fost cazul. Degradarea a atins cote prea mari.
Cei care au încercat să-i sperie pe oameni cu apocalipsa în lipsă de orice alt argument, nu au făcut nimic ca să o prevină și să o anticipeze.
Faptul că toate sondajele plasau extrema dreaptă la aproximativ 25% înainte de alegeri nu a reprezentat un semnal de alarmă îndeajuns de puternic pentru a face măcar câteva schimbări de ochii lumii, dacă schimbări de profunzime nu sunt în stare să facă de zeci de ani. După care tot poporul era acuzat de iresponsabilitate pentru că nu le dădea acestor rebuturi europene încă un mandat ca să ne arate că se poate coborî și mai jos.
Altfel spus, întregul sistem securist patronat de Klaus Iohannis ne-a adus aici, întreaga clasă politică, inclusiv USR-ul, care a scos la înaintare o semianalfabetă cerându-ne să votăm cu ea dacă suntem oameni “educați”, și toți salvatorii anticorupție care ne-au băgat pe gât aceste mizerii politice ca soluții valide pentru eliberarea României de comunism și care continuă să pretindă cu tupeu că ei sunt mințile luminate chemate să-i arate prostimii calea, că tot ei ne vor salva și acum din rahatul în care tot ei ne-au băgat.
Toți aceștia sunt responabili, printr-un exces de nesimțire, cretinism în funcții publice și securism scăpat de sub control, de distrugerea statului român. Au transformat România într-un stat eșuat, într-o republică bananieră, iar consecințele le vom suporta cu toții, pentru mulți ani de acum înainte. Avem de ce să le mulțumim.
În fine, rămân la părerea că modul improvizat, nesimțit și panicat în care au ales „să ne salveze”, nu a făcut decât să transforme o situație gravă într-una mult mai gravă. La fel cum consider că nicio schimbare reală nu va fi posibilă fără o curățenie generalizată, fără înlocuirea cvasi-completă a elitei politice, intelectuale, mediatice și securiste care ne-a adus aici.
De altfel, asta se și întâmplă în revoluții. Nu voluntarismul insurgenților dă jos sistemul, ci decadența și degenerarea elitelor care îl gestionează face ca șandramaua să se prăbușească peste ele și peste întreg poporul. Insurgenții profită doar de această criză de sistem și de acest vid de legitimitate pentru a prelua puterea din haos și pentru a schimba ulterior sistemul.
România cam pe acolo e. Și chiar n-am motive să cred că actuala elită va avea capacitatea de a se regenera îndeajuns de mult și de repede pentru a evita colapsul, amânat pentru moment.

Autor: Alexandru Racu
Dursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.