Oare de ce elveţienii nu renunţă la stagiul militar obligatoriu?!

Oare de ce elveţienii nu renunţă la stagiul militar obligatoriu?!

0 941
 
Alegătorii elveÅ£ieni au participat duminică la un referendum în urma căruia au respins cu o majoritate covârÅŸitoare propunerea de eliminare a stagiului militar obligatoriu. DeÅŸi este o Å£ară recunoscută pentru neutralitatea asumată în timpul conflictelor internaÅ£ionale, 73% dintre elveÅ£ieni au fost împotriva propunerii de lege. Neutralitatea armată este o caracteristică de bază in politica de apărare a ElveÅ£iei din ultimele două secole. „Abolireaserviciului militar ar rupe legătura importantă care uneÅŸte poporul ÅŸi armata”,a insistat ministrul Apărării, Ueli Maurer, înainte de deschiderea urnelor devotare.
În ciuda majorităţii zdrobitoare care nu asusÅ£inut proiectul de lege, există un curent slab care se opune pregătiriimilitare în ElveÅ£ia, Å£ară care nu a mai fost invadată de la începutul secoluluial XIX-lea, în timpul războaielor napoleoniene.
DeÅŸi nu era anticipată o victorie, proiectul împotriva stagiului militar a fost susÅ£inut mai ales de pacifiÅŸti ÅŸi elveÅ£ienii cu orientare politică de stânga. În trecut au mai avut loc două referendumuripe aceeaÅŸi temă, în 1989 ÅŸi 2001, însă rezultatul maxim obÅ£inut vreodată de pacifiÅŸti a fost de 30%.
 
Cetăţenii elveÅ£ieni de sex masculin, cu vârstecuprinse între 18 ÅŸi 32 de ani, încep serviciul militar cu o tabără depregătire de ÅŸapte săptămâni ÅŸi mai fac antrenamente de 19 zile, de ÅŸase ori înurmătorii ani. Din 1992, serviciul non-militar, de exemplu implicare înproiecte de mediu, poate fi disponibilă pentru cei care refuză din motivediverse să îÅŸi execute stagiul militar. BărbaÅ£ii care nu îÅŸi satisfac stagiul militar plătesc o taxă specială echivalentă cu 4% din salariu.
 
În prezent, armata elveÅ£iană joacă un rol cheie în asigurarea securităţii la summit-urile internaÅ£ionale, precum ÅŸi în eventualele situaÅ£ii de urgenţă, cum ar fi dezastrele naturale. Numărul total al militarilor elveÅ£ieni se ridică în total la 155.000, dar este anunÅ£ată o scădere de până la 100.000 în următorii doi ani.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.