Obiceiuri de Boboteaza in zona Fagarasului

Obiceiuri de Boboteaza in zona Fagarasului

0 303

?


???In satele brasovene din zona Fagarasului se mai pastreaza o serie de obiceiuri dedicate Bobotezei.


Astfel in ajun, gospodinele se trezesc in zori, se inchina, apoi, fara a manca sau a bea, arunca din casa, in gradina, cenusa din sobe, spunand „cum n-am mancat eu azi, asa sa nu guste nici o lighioana roadele acestui pamant de langa casa mea”, in ideea ca recolta sa fie ferita de daunatori.


???Tot in ajun, gospodinele, fetele de maritat si flacaii tin post pentru sfintirea bucatelor, care sunt?bineanteles, de post.


Dintr-un colac asezat pe masa, care a fost sfintit, femeile iau o bucatica, pe care apoi o duc in livada si lipesc mici bucatele pe ramurile copacilor, in ideea ca roadele vor fi mai bogate!


??? Pentru pregatitul colacilor, femeile cern faina cu o zi inainte, iar in ajunul Bobotezii se feresc sa cearna faina ca sa nu aiba purici in casa, peste an. De asemenea, sosirea preotului pentru sfintirea casei este un motiv pentru credinte ciudate. Fetele de maritat cred ca daca pun sub pragul de la intrare boabe de porumb, si preotul trece peste acestea, se vor marita cu un barbat cu stare, iar daca preotul va sta mult in casa lor multi vor veni si petitori multi.


???Despre aghiazma adusa de la biserica in ziua de Boboteaza se crede ca este buna de leac. Este pastrata, tot anul, intr-un vas langa icoana si are calitatea de a nu se altera in timp. Daca aceasta devine vascoasa si capata gust neplacut se crede ca o persoana din casa respectiva a comis un mare pacat sau ca asupra casei a fost aruncat un mare blestem. ??


Potrivit aceleeasi surse, Boboteaza este un moment prielnic si pentru observatii meteo. Astfel, daca pe ramurile pomilor se zareste promoroaca, anul va fi lipsit de intemperii iar roadele bogate.


?


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.