Obiceiuri de Craciun in satele brasovene (I)

Obiceiuri de Craciun in satele brasovene (I)

0 268

Pornind de la interpretarea unor texte biblice, Parintii Bisericii au fixat Nasterea cu trup a Mantuitorului in 25 decembrie, suprapunand-o astfel peste nasterea unor divinitati anterioare, celebrate tot in preajma solstitiului de iarna: Craciun, Saturn, Mithra (zeul soarelui). In cultura populara romaneasca, aceste divinitati mor si renasc prin substitutele lor: porcul, taurul, arborele sau alte elemente fitomorfe sau zoomorfe.
Binecunoscuta “capra” este inlocuita in zona Brasovului cu turca.
Turca sau ceata, unul dintre cele mai spectaculoase si complexe obiceiuri legate de Craciun, s-a pastrat pana astazi in satele din Tara Fagarasului.
Obiceiul Turca a fost in atentia etnologilor brasoveni, care au analizat grupul de colindatori din Comana de Jos, judetul Brasov.
In Tara Fagarasului, grupul colindatorilor flacai mai este denumit si turca, numele provenind de la masca pe care membrii cetei o confectioneaza pentru a-i insoti in periplul prin sat. Cele mai serioase modificari le-a suferit repertoriul muzicantilor la joc. Daca in trecut tinerii fagaraseni cantau fecioreste, invartita sau sarbe, acum manelele sunt la ordinea zilei. Ceata de colindatori nu a renuntat cu totul la vechile obiceiuri, ei mai recurg la cate un cantec traditional, insa doar din cand in cand. Oricum, indiferent de muzica, feciorii din Tara Fagarasului trebuie sa joace toate fetele care i-au primit cu colindul.
Etnografii au mai constatat ca varsta celor care intra in grupul turcii este din ce in ce mai mica. Daca in trecut nu erau acceptati decat feciorii care implinisera 18 ani, acum sunt acceptati si pustani de 16 ani.
Numele obiceiului provine de la ceata de feciori care merge cu colindul prin sat. Ceata mai este denumita si turca, numele provenind de la masca pe care membrii cetei de colindatori o confectioneaza pentru a-i insoti in periplul prin sat. In Comana de Jos, spre exemplu ceata este constituita din cinci feciori din sat, numarul lor fiind respectat cu strictete. Fiecare flacau are un rol bine definit, structura care s-a pastrat neschimbata din 1938. Ceata are rolul de a colinda familiile de gospodari din sat, odata cu venirea Craciunului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.