Obiceiuri de Craciun in satele brasovene (III)

Obiceiuri de Craciun in satele brasovene (III)

0 276

Obiceiul turcii a fost analizat de catre etnografi in anul 2001, pe grupul de colindatori din Comana de Jos. Cei cinci membri ai cetei observate au respectat traditia, singurele modificari fiind varsta membrilor, cel mai mic avand 16 ani, fata de 18, varsta minima ceruta in mod traditional, cat si zilele in care s-au derulat etapele obiceiurilor. „Si repertoriul muzicantilor, la joc, a suferit mari schimbari. In trecut cantau fecioreste, invartita, tangouri, posovoaica, sarbe. Acestea erau jocurile de baza. In 2001, muzicantii cantau in mare parte asa numitele cantece de mahala (manele), pe langa care inserau si jocurile traditionale mai sus amintite. Indiferent de muzica, feciorii cetei trebuie sa joace toate fetele care i-au primit cu colindul”, se arata in studiul prezentat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov.
In Fagaras, Nasterea Domnului era vestita doar de feciori.
Desi in prezent toata lumea colinda, in trecut in mediul rural Nasterea Domnului era vestita doar de barbatii tineri, necasatoriti din sat. In lucrarea „Noi consideratii asupra colindelor din Tara Fagarasului”, realizata de etnograful Rodica Kronberger, se arata ca „in varianta traditionala colinda ca practica rituala a unui intreg ceremonial cadea in sarcina cetei de feciori. Ceea ce constatam astazi este faptul ca cetele de feciori din Tara Fagarasului sunt intr-o continua disolutie a carui inceput a fost remarcat pentru zona Persanilor inca din 1938 de catre G.I. Pitis”.
Ceata de feciori, care in zi de Ajun de Craciun aduc vestea Nasterii Domnului pe la casele credinciosilor, este o traditie de zeci de ani in Tara Fagarasului. Nici in Ucea de Sus n-a lipsit acest frumos obicei pastrat cu sfintenie din batrani. Ceata de feciori se constituie in prima saptamana din Postul Craciunului cand flacaii satului se constituie in doua cete, una de din sus-ul satului si alta de din jos. Tot atunci se stabileste cine este jude, vice-jude, crasmar precum si numarul celor ce vor participa in fiecare ceata. Se alege apoi o casa de gazduire unde ei pe toata perioada sarbatorilor de iarna se vor intalni si chiar vor convietui in special in zilele de Craciun. Se tocmesc apoi instrumentisti ce-i vor insoti pe la casele credinciosilor si vor inveseli in serile de sezatoare sau horele(balul) ce se vor tine de sarbatori.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.