Obiceiuri de plata in tarile europene

Obiceiuri de plata in tarile europene

0 255

O companie din trei (31%) din Romania a avut pana in prezent probleme cu lichiditatile din cauza facturilor neincasate, nivel peste cel inregistrat in tari precum Grecia (23%), Slovacia (16%) si Germania (9%), potrivit unui studiu realizat de grupul EOS.
Studiul „Obiceiuri de plata in tarile europene” a fost realizat de grupul EOS, cu activitati in managementul creantelor si riscului, al informatilor de marketing, precum si al serviciilor de plati, impreuna cu Institutul de Cercetare Ipsos pe un esantion de 2.200 de compani din zece state europene.
Potrivit studiului, cele mai afectate au fost companiile din comert , 39% dintre acestea avand probleme din cauza creantelor neincasate.
„Conditiile economice s-au inrautatit foarte mult in anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinantarii. Astfel, volumul creantelor neachitate a crescut, valoarea acestora ajungand in luna octombrie 2009 la peste un miliard de lei”, a declarat, directorul general al EOS KSI Romania, Georg Kovacs.
Cu toate acestea, in datele studiului EOS se arata ca doar aproximativ una din trei companii din Romania dispune in prezent de angajati specializati in domeniul managementului creantelor.
„De cele mai multe ori companiile incearca sa amane problemele, pun cate un contabil sa mai dea cate un telefon pentru recuperarea creantelor, iar cand se decid sa ia masuri e prea tarziu si se ajunge in instanta”, a explicat oficialul EOS.

Cota ridicata a creantelor neincasate
Potrivit studiului, companiile din Romania acorda clientilor intervale de plata relativ lungi, ajungand in medie la aproximativ 33 de zile, fata de Rusia si Germania unde perioada pentru achitarea facturilor se ridica in medie la 24 de zile. Doar in Spania si Grecia companiile ofera posibilitatea clientilor sa isi plateasca facturile intr-un interval mai lung, respectiv 70 de zile si 106 zile.
„Intervalele lungi de plata se reflecta in cota ridicata a creantelor neincasate. Dupa Grecia (22%) si Spania (16%), companiile din Romania prezinta cea mai ridicata cota a creantelor neincasate (13%). In special companiile ce activeaza in comert, avand clienti persoane juridice prezinta in bilanturile lor o cota ridicata a creantelor neincasate (17%)”, se arata in studiu.
Cu toate acestea, in Romania, 68,5% din companii si 71% din clientii persoane fizice achita la timp platile, in comparatie cu Bulgaria sau Grecia, unde procentul celor care achita la termen este de 50%, in cazul persoanelor juridice.
„Cei mai buni clienti sunt persoanele fizice ai prestatorilor de servicii de utilitati, unde daca nu achiti facturile nu mai beneficiezi de serviciul respectiv (…) Astazi, companiile romanesti vand mai mult cu sistem de plata pe loc, de aceea clientii care platesc la termen sunt mai putini si reusesc sa achite la timp. In 2009, companiile au vandut mai mult la termen”, a explicat Georg Kovacs.
In datele EOS se precizeaza ca, in 2010, pentru companiile din Romania, cota creantelor nerecuperabile a crescut cu 1 punct procentual comparativ cu anul 2007, de la 2,1% la 3,1%.

Evitarea creditelor de catre companii
In ceea ce priveste evolutia comportamentului de plata, in perspectiva urmatorilor doi ani, circa 38% din companiile romanesti se asteapta la o inrautatire a acestui indicator, in timp ce 41% prevad o evolutie constanta.
„Ma tem ca societatile vor achizitiona mai putine credite, iar termenele de plata vor scadea, ceea ce nu va ajuta la dezvoltarea economiei”, a afirmat directorul general al EOS Romania.
Reprezentantul EOS Romania a precizat ca piata de colectare a creantelor s-a ridicat in 2009 la 140 milioane lei (33 milioane euro) si se asteapta ca in acest an sa se reduca cu pana la 10%.
„Volumele externalizate de banci s-ar putea sa ramana aproximativ aceleasi sau sa creasca usor, insa din cauza situatiei economice dificile ne asteptam la o scadere a pietei de colectare a creantelor care probabil se va mentine si in 2011”, a afirmat Kovacs.
EOS KSI Romania, societate specializata in colectarea creantelor, estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu pana la 10%, fata de anul trecut, la 38,5 milioane de lei, pe fondul majorarii volumului de creante cumparate.
Compania este prezenta pe piata din Romania din anul 2002 si are in prezent 700 de angajati. EOS KSI Romania ofera servicii in domeniul managementului creantelor, al informatiilor de marketing, managementul riscului, precum si al serviciilor de plati. Societatea gestioneaza un portofoliu de clienti din diferite domenii, printre care telecomunicatii, banci si IFN-uri, asigurari, leasing, utilitati.
EOS KSI Romania apartine grupului EOS, care numara 40 de companii cu operatiuni in peste 20 de tari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.