Obiceiuri de Rusalii, prezentate la Muzeul de Etnografie

Obiceiuri de Rusalii, prezentate la Muzeul de Etnografie

0 170

Incepand cu data de 19 iunie si pana la sfarsitul lunii septembrie, la Muzeul de Etnografie poate fi vizitata o expozitie inedita de obiecte fotografii si documente care aduc in atentia brasovenilor vechi obiceiuri populare prilejuite de sarbatoarea Rusaliilor din satul Sona.
Scopul expozitiei este acela de a pastra obiceiurile si traditiile din satele uitate de lume, dar si acela de a prezenta tinerilor obiceiuri pentru a-i constientiza asupra rolului lor de a duce mai departe traditia. Satul Sona este situat pe malul Oltului, la aproximativ cinci km de Fagaras, iar localnicii de aici pastreaza cu sfintenie traditiile vechi de cateva sute de ani. Cu prilejul Rusaliilor, localnicii traiesc un obicei unic, pastrat din mosi stramosi si reinviat in ultimii ani: ceata tinerilor ii colinda pe batrani. In Tara Fagarasului, Rusaliile reprezinta cea mai importanta sarbatoare pentru localnici. Cu acest prilej, cete formate din baieti tineri umbla din casa in casa pentru a colinda.
Pe langa obiecte, costume populare si fotografii care prezinta diverse obiceiuri de Rusalii din Tara Fagarasului, expozitia cuprinde si clondirul cu paharele de sticla din care erau serviti cetasii. Expozitia gazduita de Muzeul de Etnografie este rezultatul cercetarilor muzeografilor brasoveni care au surprins in fotografii mai multe secvente din diverse ceremoniale: alegerea conducatorului cetei, gasirea celei mai frumoase perechi de cai, colindatul din ziua de Rusalii etc.
Expozitia este insotita de un filmulet, de aproximativ 12 minute, in care este prezentata toata ceremonia de Rusalii, asa cum este pastrata din cele mai vechi timpuri in satul Sona.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.