Obiceiuri de Sfanta Marie Mare
Sfanta Maria Mare este sarbatoarea ce aminteste de acel momentul mortii Fecioarei Maria, "adormirea" ei, moment in care trupul si sufletul i-au fost ridicate la ceruri de Iisus Hristos.
Sarbatoarea comemoreaza atat moartea, cat si invierea si slavirea Maicii Domnului. Exista nenumarate credinte si obiceiuri pastrate cu sfintenie in fiecare colt al tarii noastre.
De Sfanta Maria Mare, la icoana Fecioarei Maria se pun flori proaspat culese. Totodata, se spune ca in aceasta zi, in casele unde sunt fete de maritat, se spala icoana Maicii Domnului cu flori de busuioc, fapt ce le va ajuta pe acestea sa aiba noroc in dragoste.
Navalnicul, un fel de feriga, o planta cu proprietati medicinale si care creste in locuri umede, ascunse, de regula prin paduri, se culege in aceasta zi de catre femeile mai in varsta. Planta respectiva le este apoi daruita fetelor tinere pentru a-si gasi un sot bun si gospodar. In acelasi timp, in unele zone, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, femeile duc fructe la biserica pentru a fi sfintite, apoi le dau de pomana pentru sufletele celor morti.
Daca in aceasta zi de 15 august vor inflori trandafirii, se spune ca va urma o toamna lunga. De Sfanta Maria Mare se angajeaza, in special la tara, persoane care se pazeasca viile.
Graul se seamana in perioada dintre cele doua sarbatorii ale Sfintei Marii, intre 15 august si 8 septembrie, aceasta fiind cea mai potrivita perioada.
Se spune ca sarbatoarea Adormirii incheie un ciclu care va fi redeschis de cea a Nasterii Fecioarei – Sfanta Maria Mica. In dimineata sarbatorii, crestinii, mai cu seama femeile, merg la biserica cu fructe – prune, struguri, si cu faguri de miere, pe care le slujesc si le impart de sufletul celor trecuti in nefiinta; se pot face si alte pomeni, se merge la cimitir si se tamaiaza mormintele.
Tot in ziua aceasta ciobanii coboara oile de la munte (“La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!”), barbatii schimba palaria cu caciula (se si spune: “A venit Santamarie / Te-ai p…in palarie!”), nu se doarme pe prispa sau tarnatul (= cerdacul ) casei si e bine sa te feresti a te scalda in apa de rau spurcata de cerb. Se cerceteaza daca au ajuns cucuruzii (=porumbul) ”in lapte”, si daca da, se fierb sau se frig pe jar drept mancare specifica acestei sarbatori.