Obiceiuri de Sfantul Toader: Spalarea capului

Obiceiuri de Sfantul Toader: Spalarea capului

0 415

Toata lumea, dar mai ales copilele si femeile mari, trebuie sa se scoale cu noaptea in cap in dimineata zilei de San Toader (8 februarie) si sa-si spele parul inainte de a rasari soarele, deci inainte de a-si scoate San Toader caii la pascut. Daca fac asa, se spune ca vor avea motive de bucurie, caci:


„Cresc cozile fetelor


Cat cozile iepelor


Pletele flacailor,


Cat coamele cailor”.


In apa pentru acest spalat se pune cenusa, iar credintele spun ca duhurile vor veni si se vor racori cu aceasta apa. Se mai adauga in ea multe ierburi frumos mirositoare, fan, busuioc, menta, cimbrisor, leustean, hamei, zmeurica – si asta nu doar pentru cresterea parului, ci si ca fetele sa fie totdeauna frumoase si imbujorate, atragatoare ca florile. In aceasta apa se pune si un ban de argint (ca sa se faca pielea ca argintul) si chiar lapte de iapa.


Unele fete merg in padure, in seara dinspre San Toader, cu o bucata de paine si sare. Pun bucata de paine jos, langa un copac, si spun:


„Eu te sorocesc


Cu paine si sare.


Iar tu soroceste-ma


Cu cinste si dragoste


Si cu curatenie”.


Apa care ramane de la spalatul pe cap trebuie sa fie turnata la ieslea cailor, pe o tufa de trandafiri sau pe proptelele unui gard. Cand o toarna, fetele zic:


„Cate proptele sunt la gard,


Atatia petitori sa-mi vie”.


La San Toader se facea si „alegerea cailor”.


Cursele de cai au fost introduse in Tarile Romane pe vremea lui Constantin Brancoveanu.


?


Iza M.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.