Obiceiuri diverse in luna Iunie
IUNIE – Ciresar
????????? Primele fructe care se coc sunt ciresele; acum vegetatia ajunge la maturitate.
?????????Recoltele, oricat de promitatoare ar parea in luna iunie, sunt numai o fagaduinta, nu o certitudine; orice furtuna, vijelie, ploaie torentiala insotita de grindina poate devasta lanurile de grau, rodul livezilor si vitei de vie.
????????? Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (Sanzienele sau Dragaica) (24 iunie): Dragaica se practica de fete nemaritate in numar de 4,6,8 si urmarea asigurarea prosperitatii holdelor. Este o ramasita a practicilor antice prin care zeitele erau invocate sa apere lanurile. Fata care reprezenta divinitatea purta pe cap o coroana din flori de sanziene si spice de grau si este imbracata in alb. Ceremonialul se desfasura mai mult pe la casele oamenilor, grupul de fete juca de la o casa la alta o hora rotita de trei ori. Sanzienele sunt patroanele semanaturilor, apara recoltele si vitele, continuand rolul preoteselor zeitelor Ceres si Diana (Sancta Diana – Sanziene).
????????? Sfintii Apostoli Petru si Pavel (San Petru) (29 iunie): Sfantul Petru este cel mai iubit si respectat sfant din calendarul traditional romanesc. El este cel care umbla pe pamant si are parte de situatii foarte omenesti – i se fura boii, se imbata la carciuma, este batut de oameni. Fiind foarte credincios, lui ii sunt incredintate cheile Raiului; imparte hrana animalelor salbatice, mai ales lupilor. Importanta sarbatorii este subliniata de postul care o precede, acesta fiind variabil, in functie de data Pastelui.
????????? Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil. Oricum, corpul era deja imbibat de “miresmele” transpiratiei si ca sa mascheze cit de cit mirosul neplacut, miresele purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!); “Cada” era,de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rind pe rind, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea rindul femeilor si, la sfirsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a virstelor. In final, apa era atit de murdara, incit puteai pierde un bebelus prin ea. De atunci dateaza la britanici vorba “Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat”.
????????? Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie, facuta cu mandrie: “Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal !”
????????? Ziua Copilului este sarbatorita in lume la date diferite, in functie de istoria nationala a fiecarei tari. Astfel:
–????????? In 25 de tari, in majoritate foste sau actual comuniste la 1 Iunie;
–????????? Vesticii au date separate acordand in general, mai putina atentie acestei sarbatori:
–????????? Germania, partea de est, la 1 Iunie;
–????????? Germania, partea vestica, la 20 Septembrie;
–????????? Polonia, Cehia, Romania etc, la 1 Iunie;
–????????? India, la 14 Noiembrie;
–????????? Japonia, Coreea de Sud, la 5 Mai
????????? Cele mai mari atractii culturale sunt zilele satelor Savadisla si Vlaha. In fiecare an, in luna iunie cu ocazia Zilelor Satului Savadisla are loc Intalnirea Internationala a Corurilor iar cu ocazia Zilelor Satului Vlaha in luna august are loc si o intalnire internationala a formatiilor de dansuri populare. Aceste evenimente sunt vestite atat prin calitatea artistica a manifestarilor cat si prin prezentarea porturilor populare dintr-o arie destul de larga.