Obiceiuri inainte de Postul Craciunului – Noaptea Strigoilor (IV)

Obiceiuri inainte de Postul Craciunului – Noaptea Strigoilor (IV)

0 236

Saptamana dinaintea Postului Craciunului (8 – 14 noiembrie) este deosebit de importanta deoarece anticipeaza o serie de momente specifice celor 40 de zile care preced Craciunul.

Noaptea de strigoi
Inceputul Postului Craciunului la 15 noiembrie reprezinta punctul de plecare a unor practici ceremoniale magico-religioase specifice ultimelei luni din toamna. Se prefigureaza declansarea unor actiuni malefice care vor culmina cu „noaptea de strigoi”, ajunul Sfantului Andrei. Aveau loc numeroase rituri de purificare si se realizau ofrande rituale, mai mult pentru indepartarea pasarilor. Si astazi resturile de la masa se arunca la vrabii crezandu-se ca pasarile nu vor „strica recolta” in anul viitor. Aveau loc, de asemenea, practici premaritale cand tinerele isi ghiceau ursitul, viitorul sot. Noaptea, la Lasatul Secului de Postul Mare, fete isi puneau sub perna busuioc de la icoana Maicii Domnului si asteptau pana la miezul noptii sa vada prin fata ferestrei umbra flacaului iubit: „de se oprea umbra, atunci dupa Anul Nou se luau si faceau nunta” – spunea baba Salvina din satul Valeni, de la Geoagiu.
„Sarbatorile mici” dinaintea Postului Craciunului sunt legate de intrarea in iarna, de aici o serie de previziuni meteorologice facute in comunitatea traditionala avand ca suport activitatea sfintilor suprapusi pe datini si obiceiuri. Se anunta astfel un timp numit de popor „ a lui Craciun”, unde se vor derula alte si alte credinte in ipostaza anului care pleaca configurand un nou ciclu al vietii – Anul Nou.

Prof. Marcel Laptes – etnolog – in ziarul Hunedoreanul

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.