Obiceiuri populare de Ziua Crucii
La 14 septembrie, in fiecare an, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul imparatesc al Inaltarii Sfintei Cruci. Ziua Crucii – este denumirea populara a sarbatorii ortodoxe “Inaltarea Sfintei Cruci”. In aceasta zi se considera ca pamantul, deschis pentru plante, reptile si insecte la Alexii (17 martie), se inchide, cele doua sarbatori populare marcand, in Calendarul Popular, doua anotimpuri: vara si iarna. In sudul tarii, unde sarbatoarea este numita Carstovul Viilor, se incepe culesul viilor si se bat nucii.
Credinte populare
?•? Crucea e arma cea mai puternica a Domnului Hristos si a omului. Prin cruce s-a sfintit, s-a blagoslovit pamantul; prin crucea ferestrei s-a sfintit casa, prin cruce se sfinteste in fiecare zi omul, facandu-si semnul ei, si tot crucea ajuta la orice imprejurare.
?•? Cand pe om il apuca o spaima, scapa numaidecat daca isi aduce aminte in ce zi a saptamanii a fost in anul acela Ziua Crucii
?•? Incheierea postului negru de la Cruce pana la Cruce.
?• ?Inceputul toamnei nu e la Sf. Marie, cum zic unii, ci de Ziua Crucii.
?•? De la Ziua Crucii pana la Alexii, toate ganganiile, jiganiile stau ascunse ca intr-o lacra prin borti, vagauni si alte ascunzisuri.
?•? Merg toate pasarile, se calatoresc de la noi si vin tocmai primavara.
?•? Serpii, inainte de a intra in ascunzis, se aduna la alunis pentru a face piatra scumpa. Cine se va nimeri pe acolo e bine sa ia o nuia de alun, sa o agite catre alunis si sa zica de trei ori: “Serpi, serpisori,/ De rau facatori,/ Intr-o borta, ca iarna vine/ Si-i rau pentru tine!”. Dupa rostirea acestor vorbe sa se dea repede la o parte, caci serpii, insirandu-se unul dupa altul, vor porni din alunis. Omul trebuie sa-i ucida pe cel din frunte, pe cel din mijloc si pe cel din coada; sa caute in gusa celui din urma si va gasi in ea piatra cea scumpa, tamaduitoare de multe boli. Serpii care i-au muscat pe oameni nu pot intra in pamant in aceasta zi; pentru acest pacat, pamantul nu-i primeste. Ei sunt meniti ca sa-i omoare omul, pentru ca greseala faptuita sa se stearga. Dupa Ziua Crucii nimanui nu-i mai e ingaduit sa ucida serpi. Ziua Crucii e ziua sarpelui: de aceea nu se taie lemne, ca sa nu vina sarpele la casa.
?•? De Ziua Crucii pamantul se inchide si pentru plante: acum vorbesc toate florile, care-si arata parerea lor de rau ca se usuca. Acele plante care inca isi mai pastreaza viata se socotesc necurate sau a fi menite altor scopuri decat nevoilor sau desfatarilor omenesti. Fragi, daca se vor mai gasi dupa Ziua Crucii, nu trebuie sa fie mancati, ei fiind socotiti mortilor.
?•? De Ziua Crucii nu se mananca nu se mananca nimic ce are cruce: usturoi, nuca, perja, peste (ca are cruce in cap), intocmai precum si de Sf. Ioan nu se mananca nimic ce are cap.