Obiceiuri stravechi pe timp de seceta
Atunci cand Pricupul (sarbatoarea Sfantului Procopie, in calendarul popular) arunca arsita, oamenii pamantului cer ajutor de la Paparuda, care dezleaga ploile in zilele caniculare. In credinta populara, Paparuda este inchipuita ca o sfanta inalta si subtire, o femeie care umbla cu ploile. Rolul ei in ceremonialul de aducere a ploii este incredintat unei fetite ori unei tinere nemaritate sau unei femei insarcinate.
Obicei de invocare a ploii
Paparudele reprezinta un obicei de invocare rituala a ploii, alcatuit din mai multe secvente ceremoniale. Potrivit obiceiului, Paparuda trebuie sa se imbrace la o fantana sau pe malul unei ape in
Alaiul Paparudelor
Alaiul fetitelor colinda ulitele satului dansand si intonand incantantii: „Paparuda, ruda / Vino de te uda, / Ca sa caza ploile / Cu galetile / Paparudele / Sa dea porumburile / Cat gardurile / Paparudele; / Si sa creasca spicele / Cat vrabiile / Paparudele; / Sa sporeasca granele / Sa umple patulele / Paparudele; / Sa deschizi cerurile / Paparudele; / Sa porneasca ploile / Paparudele; / Si sa feresti holdele / Paparudele; / De toate malurile / Paparudele; / Sa gonesti taciunele / Paparudele; / Din toate ogoarele / Paparudele”? (Traian Gherman, Meteorologie populara).
Obiceiul a fost raspandit mai ales in zonele secetoase ale tarii, fiind inca practicat in perioada dintre cele doua razboaie mondiale.?
Laura Moise