Occidentul la rascruce – „Ciocnirea civilizatiilor” si dictatura „gândirii politic corecte”!

Occidentul la rascruce – „Ciocnirea civilizatiilor” si dictatura „gândirii politic corecte”!

0 513

Revista basarabeană Contrafort de la Chișinău a publicat în numărul 3-4  a.c. un amplu interviu cu poetul și dramaturgul Matei Vișniec, un om deosebi cu vasta cultura, trăitor în Franța.
Vișniec vorbește foarte deschis și clar despre situația în care se găsește acum vestul Europei, despre islam și imgranții musulmani , despre lipsa de reacție a Europei.
(Redam mai jos o parte a întregul interviu aparut in paginele Revistei Contrafort:

„Vitalie Ciobanu: Vorbeați de încercările teribile pe care le trăieşte azi Europa. Trăim chiar un capăt de epocă, Europa se va transforma, nu va mai fi ce a fost? Va trebui să ne luăm adio de la marile ei mituri fondatoare, vom deveni altceva sau din contra: va trebui să cimentăm o rezistenţă în faţa acestei maree devastatoare, care este imigraţia amestecată cu teroriştii? Ce zice jurnalistul şi ce-ar spune scriitorul?
Matei Vişniec: De multe ori în Franța încep să mă simt ca în România pe vremea comunismului, înainte de a pleca. Din cauza unei forme de autocenzură, multă lume nu îndrăzneşte să spună ce crede. Există o formă de dictatură în Occident, care se numeşte dictatura gândirii politic corecte.
Aceasta formă de dictatură a luat o amploare extraordinar de mare şi foarte mulţi editorialişti, foarte mulţi oameni inteligenţi se tem să spună sau să vadă pur şi simplu care sunt pericolele şi unde sunt greşelile. Să vă dau câteva exemple: dictatura gândirii politic corecte, știți bine, se manifestă în primul rând la nivelul limbajului. Nu mai spunem a trecut un negru”, ci „a trecut un cetăţean de culoare”; nu mai spunem „femeia de serviciu”, acum i se spune „agent de întreţinere a suprafeţelor”… Toată această curăţenie a limbajului vine din universităţile americane, din anii ’70, când, brusc, pe fondul minorităţilor care își cereau și ele drepturile , s-a născut această idee că de fapt toate culturile sunt echivalente, toţi suntem egali, deci şi culturile sunt egale.matei-visniec

Vitalie Ciobanu: Foarte multă lume se teme să identifice locul de unde vin deseori asasinii, de unde vin teroriștii, pentru că se tem să fie taxaţi de „islamofobi”
Matei Visniec: Ceea ce este o confuzie. Pentru că, de pildă, un filozof francez, Michel Onfray, spune în ultima sa carte, Penser l’islam (A gândi islamul): m-am săturat de dictatura gândirii politic corecte, care a fost impusă de stânga franceză după 1968. M-am săturat să fiu tratat drept islamofob imediat ce încerc să spun că în Franţa s-au creat nişte ghetouri musulmane de unde statul francez cu valorile sale a fost evacuat şi au apărut imamii, predicatorii radicali şi alte persoane suspecte care controlează populaţia şi-i impun o anumită ideologie. Iar a fi islamofob de fapt, spune el, nu înseamnă că detest comunitatea musulmană, că detest islamul, ci că mă tem de islam. Islamofobia înseamnă că mi-e frică de ceva… de pildă, mi-e frică de ascensor, mi-e frică să urc cu ascensorul. Sunt islamofob înseamnă că mi-e teamă că de acolo s-ar putea să vină ceva care n-o să-mi aducă foarte mult bine. Și mai notează Michel Onfray în cartea sa despre islam: islamul în acest moment, faţă de creştinism, față de religia creştină, se află în secolul al XV-lea, adică nu şi-a trăit revoluţia de analiză critică. Lumea arabă, musulmană, nu și-a trăit revoluția de separare a puterilor în stat.

Vitalie Ciobanu : Nu cumva Țările occidentale s-au dezarmat treptat pe fondul unei ideologii ultraliberale în care li s-a părut că nu mai au adversari, că nu mai au duşmani, că vor continua să inspire întreaga planetă cu valorile lor?
Matei Visniec: Occidentul a fost atât de naiv, atât de deschis în același timp, încât nu s-a gândit la toate aceste lucruri. Prins în vâltoarea progresului tehnic şi economic din ultimii 40 de ani, Occidentul s-a dezarmat de fapt. Mai sunt doar două ţări în Europa care mai au forţe militare demne de acest nume: Franţa şi Marea Britanie.
În rest, ţările occidentale s-au dezarmat treptat pe fondul unei ideologii ultraliberale în care li s-a părut că nu mai au adversari, că nu mai au duşmani, că de fapt vor continua să inspire întreaga planetă cu valorile lor, cu democrația, cu reuşita lor economică ş.a.m.d. Or, iată că există o ideologie de tip fascist care vine peste Occident. Avem în acest moment o confruntare teribilă între două concepţii universaliste. Până şi unele precepte cum ar fi şocul civilizaţiilor au fost declarate incorecte din punct de vedere politic.
Când Huntington a scris despre şocul de culturi, a fost foarte mult criticat pe ideea că nu este un concept corect din punct de vedere politic.
„Ce şoc, ce şoc? Trebuie să ne împrietenim unii cu alţii, să ne înţelegem cu alţii.” Ei bine, cum spun filozofii Michel Onfray, Alain Finkielkraut şi alţii în Franţa, există un şoc.
Occidentul de câteva sute de ani are pretenţia că predă idei universale întregii planete. Or, un alt tip de universalism, bazat pe o interpretare egoistă a Coranului, i se opune Occidentului, având foarte mulţi adepţi. Iar cei mai apropiaţi aliaţi ai Occidentului din zona Golfului sunt cei care au alimentat timp de câteva decenii şcolile coranice, care au pregătit de fapt această masă de ideologi ai universalismului de tip islamist. Acum te și întrebi ce să mai faci, aproape că e prea târziu. Să presupunem că se trezeşte Occidentul și acţionează, vor trece 20 de ani până când se refac echilibrele. Este un moment extrem de dificil.
Totuși, eu asist în Franţa la o zbatere şi la o confruntare de idei extrem de interesantă. Se produce în sfârşit un fel de revoluţie în sensul că o grupare de intelectuali, de filozofi şi de editorialişti încearcă să scape de presiunea gândirii politic corecte și să spună lucrurilor pe nume”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.