Ocolitoarea. Electorala …adevarata!
“Ocolitoarea mica” a municipiului Brasov este subiectul electoral al acestui inceput de saptamana. Intr-o ceremonie cu presa si fastul cuvenit unui episod de campanie electorala, duminica, a fost semnat contractul de finantare, de catre ministrul secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Razvan Murgeanu, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, Simion Cretu, si primarul George Scripcaru. Din costul total al investitiei de aproximativ 21 milioane euro (banii asigurati de municipalitate in cea mai mare parte dintr-un imprumut BCR) darul electoral s-a ridcat la aproape 6 milioane de euro.
Desi este o mica confuzie in ce priveste valoare totala in declaratia primarului G.Scripcarul acesta a tinut sa ne clarifice: „Costul total al lucrarilor acestui tronson este de aproximativ 15 milioane euro, din care noua milioane euro au fost deja acoperite din bugetul local, iar cele sase milioane euro vin in completarea acestei sume“.
Tronsonul II face legatura dintre DN11 (spre Covasna) si DN13 (spre Rupea), are o lungime de 6,3 km si cuprinde doua sensuri giratorii (intersectiile cu drumurile nationale mentionate), o intersectie cu DJ 103, doua pasaje peste cursurile de apa Durbav (37 m) si Timis (33 m) si un pasaj suspendat, peste calea ferata (78,5 m). Acest segment va prelua tot traficul spre si dinspre Rupea, Tg. Mures, Covasna si Harghita, optimizand in buna masura traficul din zona de nord-est, est si sud-est a orasului si a judetului.
O investitie asteptata de multi ani, primul Inel de ocolire a Brasovului, sau Ocolitoare mica, ar fi trebuit realizat inca din anii 1970, fiind o artera rutiera care ar trebui sa rezolve legatura dintre diferitele cartiere ale orasului.
Scoaterea traficului greu din oras si mai ales a celui de tranzit se va realiza doar atunci cand va fi realizata Ocolitoarea mare a Brasovului. Investitia (Proiectul avea profil de autostrada) a fost promisa de catre ministri Dobre si Berceanu (in anul 2005 respectiv 2006) ca fi pusa in functiune incepand cu anul 2008. Reamintim ca pe langa promisiuni Proiectul avea finantarea acoperita integral de catre Banca Mondiala inca din ianuarie 2005.
Ministrul Razvan Murgeanu, secretar de stat de stat la „Transporturi” ne-a dat un nou orizont de asteptare legat e momentul cand vom scoate cu adevarat traficul greu si de tranzit din oras: „in momentul in care se vor incepe lucrarile la segmentul de autostrada Comarnic-Brasov, se va lucra si la Ocolitoarea mare, care va functiona ca si o autostrada“.
Asteptam?
Vlad T.