OCTOMBRIE in Calendarul Satului (I)

OCTOMBRIE in Calendarul Satului (I)

0 247

Lumea satului este o lume fara ceasuri. Incercati sa va inchipuiti un om al zilelor noastre, trezit de soneria destaptorului, un om mereu cu ochii pe ceas, mereu grabit, in intarziere, care trebuie sa ia medicamente la ore fixe sau sa nu rateze o sedinta importanta. Inchipuiti-va ca aceasta persoana, care respecta punctualitatea ca pe o valoare morala de prima importanta, ar fi obligata sa se ghideze numai dupa mersul soarelui, dupa cantatul cocosului sau dupa ragetul orar al magarului.

Pare un exercitiu imposibil. Si totusi… Oamenii si obiectele lumii traditionale traiesc, deci, dupa normele mostenite si transmise de memoria colectiva, un timp crucial, bogat in semnificatii, de importanta decisiva. Trairea acestui timp, conform celor mostenite din generatie in generatie, poate crea uneori impresia de pasivitate, de supunere muta la curgerea vremii.

De fapt, tocmai cunoasterea si respectarea traditiilor, uneori ramase doar fragmentar in memoria individuala, poate conduce la dominarea timpului. Conform aceleiasi mentalitati (cu prelungiri pana in superstitiile actuale), exista perioade propice pentru calatorii, perioade in care, spre exemplu, mestesugarii itineranti se puteau muta si instala in alt sat. Nu se pleaca la drum lunea, sau in zi de 13 a lunii. Se iese in drum pasind mai intai cu piciorul drept, nu se calatoreste cu bani imprumutati etc. Sunt momente in care traditia recomanda actiunea si altele care, dimpotriva, par sa marcheze prin repaos acumularile precedente. Iata cum arata un astfel de CALENDAR AL SATULUI pentru prima jumatate a lunii octombrie:

Vineri, 1 octombrie – „Ii zaua de Acoperamantul Maicii Domnului cand muierile duc la biserica tindee si alte tasaturi faine pantru fala bisericii”. Sambata, 2 octombrie – „Unele muieri tan post negru si se roaga la Dumnezeu sa nu prapadeasca lumea”. Duminica, 3 octombrie – „Popa face sfestanii la grajdurile de animale si la stane ca sa ne acopere Maica Domnului si sa ne aiba in paza de tate primejdiile”. Joi, 7 octombrie – „In asta saptamana, de mai stau randunelele semn ii ca toamna va fi lunga si frumoasa si calduroasa”. Vineri, 8 octombrie – „Unele femei, bantuite de rele, tin post astazi ca-i Sf. Pelaghia ce-o fost in viata desfranata, da’ s-a intors pe calea buna si a castigat mila in ziua judecatii Domnului nostru Iisus Hristos”. Sambata, 9 octombrie – „Mai peste tot se deschid targurile si iarmaroacele de toamna ce tan si duminica intr-alte locuri”. Duminica, 10 octombrie – „Cheama popa in gospodarie sa-ti faca slujba la grajd si staule ca-ti vin oile din munte si trebuie ferite de boli si alte rale”. (Din „Calendarul satului”, an I, nr. 7,8, 1923 si „Calendarul Zarandului”, 1943, si „Comoara satelor”, 1918, an I, nr. 7 – 8 si „Calendarul sateanului pe anul comun 1918”, Sibiu)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.