Odiseea Sfintei Coroane Maghiare pe care Sfintul Rege Stefan nu ar fi...

Odiseea Sfintei Coroane Maghiare pe care Sfintul Rege Stefan nu ar fi purtat-o niciodata…

2 707

Dupa 15 martie – cea mai recenta sarbatoare nationala ungureasca, la 20 august , tot anual are loc …a doua sărbătoare națională a Ungariei, cand maghiarii celebrează… penultima zi nationala –din TREI ! – când, în 1083, papa Grigore al VII-lea  i-a canonizat pe regele Ștefan I împreună cu fiul său cel mare Emeric (Imre) – omorât de un mistreț în 1031, lângă satul bihorean Hodoș – dar și pe călugărul venețian Gerhard (Gerardo Sagredo) de Cenad, omorât în 1046 de ungurii păgâni care l-au băgat într-un butoi și l-au rostogolit în Dunăre.
Maghiarii au câteva simboluri naționale pe care le-au construit obsedant în jurul istoriei lor și, mai ales, în jurul unor  legende, pe care le-au fabricat și promovat în scopul păstrării unei identități de multe ori cosmetizată, așa cum, de altfel, au făcut și  mai fac si alte națiuni.
Cruciale în definirea Ungariei drept stat creștin cu misiune apostolică stau imaginea regelui Ștefan I, întemeietorul regatului Ungariei și primul rege creștin al maghiarilor, dar mai ales, coroana acestuia, Sfânta Coroană a Regelui Ștefan,devenita culme a  mitologiei maghiarismului!
Trebuie, însă, să ne oprim la câteva elemente comune ale istoriei popoarelor noastre, român și maghiar, care au legătură directă cu simbolistica despre care aminteam mai sus.Punctual, e vorba despre înrudire, despre Biserica Ortodoxă și despre Romania cu radacini in Imperiul Bizantin, elemente care au marcat decisiv evoluția celor două națiuni. Așadar, fără a ne opri la poveștile care converg spre oascendență românească(valahă) a viitorului rege al ungurilor, urcând până la ducii ardeleni, trebuie să punctăm faptul că acesta a primit la naștere numele de Vajk (Voicu,) fiind botezat în ritul bisericii răsăritene, bunicul său Gyula (Jula, Geula) primind botezul creștin direct la Constantinopol. coroana ortodoxa szent-korona

Așadar, dinastia lui Arpad s-a creștinat mai întâi în credința creștină a Imperiului Roman de Răsărit…După moartea tatălui său, care l-a rebotezat în ritul bisericii occidentale, dându-i numele întâiului sfânt martir, Ștefan, cu sprijinul imperiului german, Ștefan va câștiga controlul asupra teritoriilor controlate de triburile maghiare și aliații lor turcici. La fel ca în poveștile românilor cu Făt Frumos, Ștefan este prezentat de istoriografia maghiară într-o ipostază glorioasă în biserica de la Esztergom, unde papa îi pune pe cap coroana (viitoarea Sfântă Coroană) într-o procesiune inspirată din cea a încoronării împăratului german Otto cel Mare, uns cu mirul sfânt pe frunte înainte de a i se pune pe cap o Coroana și de a i se înmâna însemnele puterii.
Un sâmbure de adevăr…german există, totuși, în toată această poveste și anume că procesiunea  a fost făcută din ordinul împăratului german Otto al III-lea care i-a trimis lui Ștefan o diademă (firește, nu Coroana Sfântă…) și care a determinat trimiterea de către papa Silvestru al II-lea a a unei simple scrisori de binecuvântare…Cea ce istoriografia maghiară cam sare…peste cal, este faptul că Ștefan acceptase (mai mult de nevoie…) suzeranitatea germană . Alt preț al încoronării simbolice a fost, cum avea să arate papa  Grigore al VII-lea (care a pretins si el suzeranitatea asupra Ungariei !) că Ștefan pentru a fi încoronat „ a oferit și a „predat” cu devoțiune Ungaria Sfântului Petru și Sfântului Scaun ! Doar  aceasta acțiune de supunere avea să aducă  titlul de Regat apostolic , acordat Ungariei.
Alt element neglijat de aripa propagandistică a istoriografilor maghiari este faptul că, în ciuda „predării ” Regatului către Roma și Imperiul German vreme de câteva secole, cea mai importantă putere care a exercitat efectiv suzeranitatea asupra Ungariei a fost tot Imperiul Bizantin ( asta înainte de cucerirea Principatului Transilvaniei prin ocupațiile turcești și apoi de zisa „eliberare „ austriacă).Ceea ce ne aduce iar aminte de cel mai important simbol al națiunii maghiare, Sfânta Coroană, mai importantă de multe ori în istoria Ungariei decât regii înșiși, care nu stăpâneau coroana, ci domneau în numele și pentru coroană!
Ei bine, Sfânta Coroană, fără de care niciun rege maghiar, chiar dacă avea puterea efectivă, nu putea domni, este de origine bizantină și nu are nicio legătură cu Roma. În forma sa actuală, coroana este compusă din 3 părți, coroana grecească (coroana propriu-zisă) peste care s-a adăugat o semi-cupolă în stil catolic și apoi o cruce.
Coroana grecească este compusă dintr-o diademă înaltă de 5,2 centimetri și cu un diametru de 20,5 centimetri, din aur decorat cu mai multe imagini religioase și laice. Imaginea de pe avers, realizată din email, îl reprezintă pe Iisus Hristos Pantocrator (Cel Atotputernic) încadrat de Arhanghelii Mihail și Gabriel, urmate de cele ale martirilor Gheorghe și Dumitru și Cosmas și Damian. Pe reversul diademei bizantine se găsește o reprezentare a basileilor (împăraților) Mihail Dukas al VII lea și Constantin Porfirogenetul. Lângă acestea este reprezentat regele maghiar Geza I, având alături o inscripție în limba greacă, descriere confirmată de izvoarele bizantine contemporane .

Coroana latină este alcătuită din patru benzi de aur late de 5,2 centimetri lipite peste diadema bizantină și unite pentru a forma o cupolă. Pe aceste benzi sunt reprezentați opt din cei doisprezece apostoli și Iisus Hristos.Crucea din vârful coroanei maghiare ar fi fost adăugată în secolul al XIV-lea și nu are nicio legătură cu restul ansamblului, lipirea ei afectând, din păcate. icoana lui Iisus Hristos.Așadar Coroananu numai că nu a fost primită de la papă, dar nici măcar… nu a stat pe capul Sfântului Ștefan.Cel mai probabil, coroana grecească provine din perioada Regelui Bela al III-lea și a fost primită de la suzeranul său, basileul Manuel I Comnen, la curtea căruia, la Constantinopol, a crescut regele maghiar.

 Mai are importanță, însă, pentru maghiari originea reală a Coroaneisimbolistica acesteia confundându-se, de multe ori, cu Ungaria și cu națiunea maghiară ? Povestea Coroanei este una fabuloasă, acesta fiind, de-a lungul secolelor…furată, mutată, ascunsă, scoasă peste granițele Ungariei și readusă în final la Budapesta.Până la stingerea dinastiei lui Arpad, în 1301, Corona a fost ținută în catedrala regilor din Alba Regia (Szekesfehervar), apoi a ajuns la Visegrad (lângă Budapesta), la Bratislava, sau la Buda.În perioada războaielor napolioniene, Casa de Habsburg, care domnea peste Ungaria și care deținea Coroana, a mutat-o la Mukachevo, în actuala Ucraină.În timpul revoluției din 1848, si liderul maghiar Kossuth Lajos … a luat cu el Coroana și bijuteriile regale și, în pragul înfrângerii revoluționarilor si a îngropat tezaurul într-o cutie din lemn într-o pădure din apropiere de Orșova. În 1853, după compromisul austro-ungar, Coroana a fost dezgropată și s-a întors în castelul Habsburgilor din Buda.

Cel de-al doilea război mondial a făcut ca germanii (de această dată… aliații hitleriști ai lui Horthy) să pună din nou mâinile pecoroană.La 4 mai 1945, Divizia 86 de Infanterie a Statelor Unite ale Americii a recuperat tezaurul maghiar din zona localității austriece Matsee.Garda Maghiară a Coroanei a predat oficial simbolurile statului maghiar americanilor, pentru a le feri de … noul „aliat„ al statului maghiar, Uniunea Sovietică!Tezaurul a stat în seifurile blindate ale SUA de la Fort Knox, Kentucky, până în 6 ianuarie 1978, cândadministrația președintelui Jimmy Carter a returnat Coroana și bijuteriile,catre statului maghiar.

Cand romanii dorm in cizme:
UN TANC DIN UNGARIA A DEFILAT PRIN ORADEA!

Fotografia postată de Partidul România Noastră.

În ziua de 20 august a.c. a fost sărbătorită si în Romania a doua zi națională din acest an  din cele TREI pe care Ungaria le sabatoreste, mai ales prin Ardeal…  Sarbatoarea cu pricina a inceput in orașul Debrecen unde au defilat mai multe care alegorice între care și unul reprezentând un tanc în mărime clasică. Turela tancului a fost acoperită cu o uriașă coroană a Ungariei mari realizată din buchete de flori.
În dimineața zilei de 21 august a.c. carele alegorice de la Debrecen au trecut ca la nunta frontiera României și au defilat prin centrul municipiului Oradea, amintindu-le românilor de atrocitățile săvârșite de ocupanții unguri după Diktatul de la Viena din 30 august 1940. Românii din municipiul Oradea au fost supuși la umilințe fără precedent în ultimii 74 de ani, după eliberarea de sub ocupația ungurească. Culmea este că manifestările antiromânești și spectacolele de la Oradea au fost plătite din bugetul Primăriei cu peste 100.000 de euro. Defilarea tancului amintind de Ungaria mare a fost aplaudată de conducătorii administrației locale din Oradea și din județul Bihor, precum și de lideri ai U.D.M.R. din toate județele din Ardeal.Si cand te gandesti ca in luna iulie a.c. a fost un scandal mediatic de circa două săptămâni pentru că a intrat în România un autoturism înmatriculat în Suedia și care pe numărul de circulație avea înscrise patru litere cu dedicație pentru PSD. Si atunci vameșii și alții de serviciu nu au observat ce scrie pe numărul de circulație al autoturismului…
Acum, în 21 august a.c., aceeași vigilenți de la frontieră nu au văzut tancul împodobit cu simbolurile uriașe ale Ungariei mari. Nimeni nu i-a interzis intrarea în România și nici defilarea prin centrul municipiului Oradea în aplauzele minoritarilor unguri care așteaptă semnalul de la Budapesta pentru a trece la acțiune în vederea ocupării Ardealului și anexarea lui la Ungaria.
La această nouă provocare a Ungariei nu a existat nicio reacție sau acțiune din partea autorităților Statului Român și nici din partea partidelor politice parlamentare care au adus și mențin organizația antiromânească UDMR la guvernarea României. De asemenea,nici vulpoii din presa românească și ziariștii de investigații nu au văzut tancul venit din Ungaria ca să sfideze Poporul Român și să jignească memoria ostașilor români care și-au dat viața pentru eliberarea țării în timpul războaielor din secolul trecut. Muțenia și lipsa de patriotism a conducătorilor României va avea consecințe  periculoase pentru Poporul Român și integritatea teritorială a țării noastre în viitorul foarte apropiat.

COMENTARII

  1. A fost o mizerie fara seaman!
    Cum se poate trece granita cu asemenea car alegoric,
    cu semnificatie 100% antiromaneasca?
    Iar pe madam Firea o doare in cur de Transilvania…

    • Acestei doamne ii sade bine
      in rolul Chiritoaiei ,din Chirita in Iasi…Sau din Bacau…
      pentru ca a fost pila lui Hrebenciuc si raposatul Sechelariu…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.