Oferta vanatoreasca fara rezonanta la Brasov
Se stie ca judetul Brasov inca mai prezinta vaste zone impadurite, care ofera un bogat fond de vanatoare, comparand cu alte zone din tara si, mai ales, din occidentul european. An de an vanatori impatimiti din Spania, Italia, Franta, dar si din celelalte tari apusene ale Europei, care plateau bani grei ca sa vaneze pe la noi ursi si mistreti – vanatul greu al zonei – nu s-au mai prezentat in 2009 la vanatoare de trofee care nu pot fi gasite decat in Carpati, pentru ca in alte parti asemenea exemplare ori au disparut, ori au ajuns, printr-un proces de degenerare, insignifiante, deci nedemne de stradaniile unui vanator cu pretentii. Ca exe3mplu clasic pot fi date caprele negre din Alpi.
Astfel, in ultimele primaveri se semnala, cu regularitate, prezenta, pe meleaguri cinegetice brasovene, a unui numar mediu de 30 de vanatori veniti din Occident, care plateau bani frumosi pentru a-si incerca arta vanatoreasca pe la noi, parte din acesti bani fiind alocata hranirii ursilor gunoieri din zonele Noua si Racadau.
Anul acesta insa nu s-a anuntat pana acuma niciun asemenea vanator de peste hotare, ori datorita crizei mondiale – personal voi agata de cele doua cuvinte si pe cel de „provocate” – ori din alte cauze care ne scapa noua, cu toate ca traim cu ele in ograda si la usa. Iar aceasta absenta exista cu toate taxele mai mici decat in celelalte tari din zona si cu potential cinegetic asemanator
Gheorghe Prodan, vicepresedintele Asociatiei Vanatorilor Brasov, spune: „In Romania se pare ca sunt cele mai taxe de impuscare pentru vanatorii straini, comparativ cu Ungaria si Polonia.”
Pe un vanator venit din afara, o partida de vanatoare in Romania il costa 150 euro, la care se mai adauga o taxa in functie de trofeul doborat, taxa care poate ajunge pana la 7.000 euro. Dar la pretul acesta vanatorul intra in posesia unui trofeu international.
Se mai poate consemna ca in 2008 hrana asigurata ursilor gunoieri din Noua si Racadau, ridicandu-se la suma de 80.000 lei, a fost asigurata din banii obtinuti pe vanatori organizate si platite de straini. Anul acesta insa, din lipsa unor comenzi din strainatate, se pare ca hrana acestor ursi gunoieri va trebui sa fie asigurata din resurse proprii, ceea ce duce cu gandul la o cantitate neindestulatoare, din aceasta rezultand vizite mai frecvente ale ursilor pe la Containerele de gunoi.
Poate totusi se vor ivi ori vanatori bine platitori si intonand corul vanatorilor, ca in alti ani, sau edilii Cetatii vor deveni mai productivi in idei benefice, spre rezolvarea starii acestor ursi gunoieri. Vremea nu este trecuta si primavara abia si-a aratat chipul.
Dan Bota