Ofițerilor acoperiți li se pregateste avansarea? Dupa CSM si Tariceanu se baga-n...

Ofițerilor acoperiți li se pregateste avansarea? Dupa CSM si Tariceanu se baga-n seama – CSAT trebuie sa rezolve!

0 526

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a referit, joi, la decizia CSM de a sesiza CSAT în vederea verificării tuturor magistraților pentru a depista dacă sunt sau nu ofițeri sub acoperire ai vreunui serviciu de informații, apreciind în context că „va fi și rolul Parlamentului, care asigură controlul civil asupra serviciilor, să sesizeze CSAT”.

„CSM a luat ieri decizia de a sesiza CSAT în această chestiune. Cred că va fi și rolul Parlamentului, care asigură controlul civil asupra serviciilor, să sesizeze CSAT, pentru ca legea care prevede imposibilitatea magistraților de a avea și funcții în SRI să fie respectată și acest lucru va trebui verificat. Este o problemă, în final, care ține de fundamentele statului de drept”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, după întâlnirea dintre conducerea Senatului și membri ai CSM.

În cadrul reuniunii de joi, Tăriceanu a subliniat că, în cazul în care activitatea serviciilor secrete a depășit limitele legale, lucrurile trebuie aduse în legalitate sub „un control civil și parlamentar mai eficient”.

„Implicarea directă a serviciilor secrete în activitatea autorității judecătorești care, conform unor declarații publice făcute chiar din interiorul sistemului, se manifestă pe trei paliere: existența ofițerilor acoperiți în interiorul autorității judecătorești, participarea directă la anchete a SRI, alături de Ministerul Public și DNA până la emiterea deciziei definitive și irevocabile a instanțelor de judecată competente, și detașarea unui număr relativ mare de ofițeri ai SRI la DNA și ANAF. Și în cazul în care s-au produs abateri de la lege și în cazul în care extinderea activității serviciilor a depășit limitele necesare îndeplinirii atribuțiilor lor legale avem obligația să readucem lucrurile în legalitate sub un mai eficient control civil și parlamentar astfel încât serviciile să fie controlate de societate, și nu invers”, a adăugat Tăriceanu.

El a menționat că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, va fi nevoie de „un efort conjugat al Parlamentului, al instituțiilor care compun autoritatea judecătorească și, evident, al președintelui României”.

Tăriceanu a subliniat că întâlnirea de joi dintre conducerea Senatului și membrii CSM s-a axat pe premisa potrivit căreia „suveranitatea Parlamentului nu afectează în niciun fel independența justiției, după cum nici suveranitatea justiției nu trebuie să afecteze suveranitatea Parlamentului”.

„Am discutat despre statutul procurorilor și despre scurgerea informațiilor din dosare în presă. Despre lucruri care sunt normale a fi discutate, despre rolul și implicarea SRI în actul de justiție. Cu toții ne-am arătat disponibilitatea să rezolvăm problemele. Nu rămân doar la nivel de discuții, am hotărât întâlniri. Sunt propuneri concrete pe care CSM urmează să ni le înainteze”, a spus președintele Senatului.

Pe de altă parte, Tăriceanu a considerat că ar trebui redactat un proiect de lege privind răspunderea magistraților.

„Într-un stat de drept și într-o lume democratică, toți cei care au responsabilități în cadrul unei autorități a statului trebuie să răspundă, într-un fel sau altul, pentru deciziile luate. Cred că un proiect de lege privind răspunderea magistraților, gândit și redactat de CSM împreună cu asociațiile profesionale, ar putea să fie de asemenea o temă de gândire și o idee de dezbatere”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

El a susținut că „statutul judecătorului nu poate fi identic cu statutul procurorului”.

„Dar, în discuțiile pe care le-am avut, ceea ce s-a subliniat, și sunt de acord, este necesitatea păstrării sau întăririi independenței procurorilor în așa fel încât să nu existe suspiciuni legate de modul în care sunt tratate anumite dosare, așa cum există în spațiul public, că anumite dosare sunt tratate cu celeritate, iar altele sunt puse în sertar și îngropate”, a mai arătat Tăriceanu.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sesizarea CSAT în vederea verificării tuturor magistraților pentru a depista dacă sunt sau nu ofițeri sub acoperire ai vreunui serviciu de informații, au comunicat pentru AGERPRES reprezentanții CSM.

Membrii Consiliului au convenit și trimiterea la CSAT a tuturor declarațiilor date în formă autentică de judecători și procurori.

Plenul CSM a luat în discuție în ședința de miercuri solicitarea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România de a se face „demersurile necesare” în vederea verificării și eliminării eventualilor ofițeri acoperiți din magistratură și a se cere clarificări în acest sens de la Serviciul Român de Informații. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.