Olanda impunbe clauza de salvgardare pe justitie !

Olanda impunbe clauza de salvgardare pe justitie !

0 252

Ministrul afacerilor europene din Olanda ii cere comisarului UE pentru Justitie sa ia in calcul activarea clauzelor de salvgardare odata cu publicarea urmatoarelor rapoarte privind justitia din Romania si Bulgaria, daca progresele sunt insuficiente.
Scrisoarea de doua pagini, datata 30 mai si semnata de ministrul afacerilor europene din Olanda, Frans Timmermans, ii cere comisarului european pentru justitie, Jacques Barrot, o intrevedere pentru a „examina in special impactul pe care l-ar putea avea aplicarea clauzelor de salvgardare asupra cooperarii judiciare deja existente cu Bulgaria si Romania.”
Guvernul olandez a luat decizia sa prelungeasca asistenta oferita celor doua tari in domeniul reformei judiciare si sprijina recomandarea Comisiei Europene ca Mecanismul de cooperare si verificare „sa ramana in functiune pana cand vor fi indeplinite toate obiectivele de referinta”, se arata in document.

Sanctiunile singura sansa?
„Pana acum am considerat, la fel ca si Comisia, ca sprijinul este mai eficient decat sanctiunile. Insa miza depaseste in aceasta situatie consideratiile practice referitoare la aceste doua tari”, scrie ministrul olandez, membru al Partidului Laburist, afiliat socialistilor europeni. Guvernul olandez este supus presiunilor dreptei radicale pentru a adopta o pozitie mai dura fata de Romania si Bulgaria, mai ales dupa ce Partidul Libertatii al lui Geert Wilders s-a clasat pe locul al doilea la alegerile europene. Acest partid a cerut excluderea Romaniei si Bulgariei din Uniunea Europeana.
„Sprijinul publicului pentru politica de extindere a UE, atat cea trecuta cat si cea viitoare, depinde de capacitatea statelor membre si a tarilor candidate de a pune in aplicare aquis-ul comunitar. Este vorba de o chestiune de credibilitate. Iar noi suntem convinsi ca, in ansamblul ei, credibilitatea UE ar fi slabita daca aceasta nu face uz de instrumentele de care dispune, atunci cand situatia o cere”, argumenteaza Timmermans.
„In consecinta, estimam ca un eventual esec al Bulgariei si Romaniei de a remedia satisfacator deficientele in chestiune ar trebui sa aiba consecinte, de exemplu aplicarea clauzelor de salvgardare din Tratatele de aderare. Evaluarile programate in curand (misiunile expertilor, n.r.) vor permite sa se determine daca asemenea masuri trebuie luate in considerare. In caz afirmativ, Olanda sugereaza sa se anunte odata cu publicarea rapoartelor de vara ca asemenea masuri vor fi luate”, se arata in scrisoare.

Raportul pentru Justitie vine in septembrie
Comparativ cu celelalte rapoarte redactate de Comisie, raportul din vara acestui an, a carui publicare pare a fi amanata pentru luna septembrie, este pregatit mult mai intens, fiind un fel de bilant in al treilea an de la aderare. Doua misiuni ale expertilor CE au fost deja in Romania, in principal in teritoriu, o ultima misiune fiind programata pentru sfarsitul lunii iunie la Bucuresti.
Potrivit masurilor de acompaniere ale aderarii Romaniei la UE publicate pe site-ul Comisiei Europene, executivul european poate „aplica masuri de salvgardare in baza articolelor 37 si 38 ale Tratatului de Aderare, inclusiv suspendarea obligatiei statelor membre de a recunoaste si executa sentinte si ordine judecatoresti din Romania”.

Cele patru obiective de referinta (benchmarks) pe care trebuie sa le indeplineasca Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare sunt:
• Asigurarea unei proceduri judiciare transparente si mai eficiente, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Suprem al Magistraturii, precum si raportarea si monitorizarea efectelor noilor coduri de procedura civila si de procedura penala.
• Instituirea Agentiei Nationale de Integritate cu competente de verificare a averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, „care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive”.
• Continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt.
• Adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.
La ultimul raport, publicat in luna februarie, Comisia constata regrese in ultimele sase luni si atragea atentia asupra raportului din vara, pentru care „va fi crucial ca Romania sa realizeze progrese semnificative si ireversibile pana la acea data

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.