Oltul – un rau mort?
Oltul – un rau mort?
Iubitorii de natura, cei care lasa orice la o parte pentru a face plimbari sau excursii in afara zidurilor de otel si beton ale oraselor, au re4marcat cu ingrijorare crescanda poluarea naturii, si aici nu ma refer doar la zonele verzi, ci si la apele care le strabat. Acestea au ajuns sa fie gropi plutitoare de gunoi, din care fauna a disparut aproape complet
Unul dintre raurile importante care strabate o parte din tara, inclusiv judetul Brasov, este Oltul. El izvoraste in muntii Hasmasul Mare si trece prin sapte judete: Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Olt si Teleorman, parcurgand un traseu complex: Depresiunea Ciucului, Depresiunea Brasovului, Depresiunea Fagarasului, Defileul Turnu Rosu-Cozia, Subcarpati si podisul Getic, Campia Romana. Pe Olt exista aproape 30 de lacuri de acumulare.
Am scris acestea pentru a reaminti lunga cale a acestui rau prin tara si a sublinia faptul ca, inca din „pruncie”, el este murdarit cu toate gunoaiele posibile pe care le face omul.
Aceste gunoai se zaresc cel mai bine la picioarele podurilor, unde, de cele mai multe ori, dupa fiecare furtuna sau ploaie mai zdravana, se aduna zeci de crengi de copaci – asta ar fi ceva oarecum normal, fenomenul intalnindu-se si acum doua sau trei sute de ani – dar si zeci de kilograme de deseuri, ramase agatate in crengi. Pe albia raului gasesti tot felul de gunoaie, iar apa arata ca naiba. PET-urile stau insirate alaturi de doze de bere, suc si pungi de plastic. Asa ca cei care doresc sa vina sa se relaxeze pe malurile Oltului abia de gasesc un loc ferit de ingramadeala deseurilor.
Si asta pentru ca fiecare localitate traversata de rau arunca o portie zdravana de gunoi in apa. Iar raul traverseaza sapte judete, cum am mai aratat, asa ca si mizeria este uriasa. Caci romanasii nostri prefera sa isi arunce resturile in rau decat sa le duca la groapa de gunoi. Unii fac aceasta „activitate” din comoditate, in aceasta categorie fiind inclusi mai ales cei care stau aproape de albia raului. Si soferii autovehiculelor care traverseaza podurile raului isi fac de cap aruncandu-si resturile in apa. De asemenea, cei care vin la gratar pe pajistile de langa apa, nu ezita sa lase in urma lor mormane de gunoi sau chiar sa le faca invizibile aruncandu-le in rau. Ca sa nu mai vorbim de fermele de animale si pasari din preajma apei. Toate acestea – si nu am insirat totul – au dus la transformarea Oltului intr-un rau aproape mort.
Astfel, brasovenii si alti trecatori care au drum in Hoghiz pot observa semnele lasate de cei prost crescuti si nesimtiti. Chiar sub pod, in mijlocul apei, s-a format o insulita de crengi amestecate cu gunoi. De asemenea, din loc in loc, in apa, zac prinse de ramurile salciilor pungi si alte ambalaje. Pescarii care vin aici sunt insotiti de ghinion: pesti nu mai sunt pe acolo.
Nici langa satul Ungra raul nu arata mai bine. Dupa ce turistii admira minunata natura, ei se lovesc de un peisaj dezolant: o pajiste plina de gunoaie si un rau pe care plutesc resturi ale omenirii „civilizate”.. In aceasta zona, albia Oltului este sufocata de deseuri care au fost aruncate cu prea multa nepasare.
Grav este si faptul ca ecologizarile care se fac periodic pe cursurile de apa, curatenii facute de oameni de bine, in majoritate voluntari, sunt destul de rare, devenind aproape inutile fata de cantitatea aruncata de nesimtiti. La scurt timp de la curatarea albiilor, acestea arata la fel ca mai inainte, ba uneori chiar mai rau.
Si atunci intreb garzile astea de mediu si de mai stiu eu ce: unde sunt masurile si amenzile care sa bage mintile civilizatiei in capul acestor adevarati raufacatori?
Asteptam raspunsul!
Dan Bota