OMBUSMANUL IOAN GHISE, FATA CU REACTIUNEA

OMBUSMANUL IOAN GHISE,
FATA CU REACTIUNEA

0 257

Cel mai slab si vazduhist dintre primarii ce s-au perindat in fruntea Primariei Brasovene ramane, fara indoiala, actualul senator PNL Ioan Ghise.
Acest fost turnator dovedit, probabil santajat iar cu Dosarul de la Secu, a depus, la Senat, o initiativa legislativa intitulata LEGEA JURNALISTULUI!!
Ei bine, aceasta nulitate politica si administrativa propune, nici mai mult nici mai putin, (depasindu-l in prostie pana si pe Prigoana!), instituirea unui organism pentru supravegherea si sanctionarea presei, atestarea jurnalistilor o data la trei ani si examinarea psihologica anuala a acestora.
Suparat ca presa i-a dezvaluit trecutul de turnator, Ghise „descopera si defineste delictul de presa” intr-un stil inconfundabil. „Prin delict de presa – scrie acest plimbaret in toata lumea pe banii Primariei – se intelege delictul civil savarsit prin inserarea de informatii, reflectii sau comentarii in mass-media, despre fapte care nu au implicatii asupra societatii si …a cauzat o dauna materiala sau morala unei persoane”. Cei responsabili pentru producerea delictului de presa sunt reprezentantii autoritatilor publice, prin transmiterea de informatii eronate, proprietarul, prin multiplicarea de publicatii, proprietarul postului de radio sau televiziune, editorul si autorul care nu are calitatea atestata de jurnalist, mai spune senatorul PNL, avand PUNCTE DE VEDERE neagreate si, in consecinta, respinse de Conducerea PNL, semn ca Ghise se pregateste sa sara in barca PDL!
Sa vedem, in „viziunea” acestui …reformator al presei internationale, cine poate constata asa ceva, fara precedent in orice tara democratica!
• se infiinteaza un organism, denumit Ombusman-ul Mass-Media, care are rolul principal in supravegherea si sanctionarea delictelor de presa;
• obligatiile Ombusman-ului: monitorizeaza sesizarile privind savarsirea delictelor de presa, le evalueaza in grile, poate suspenda din profesie jurnalistii, in cazul savarsirii de catre acestia a unor infractiuni penale;
• profesia de jurnalist se poate exercita numai de persoane care realizeaza productii jurnalistice si care poseda „Cartea de jurnalist”;
• pentru a putea fi jurnalist este necesara atestarea, o data la trei ani, examinarea psihologica anuala, precum si confirmarea aptitudinilor de jurnalist printr-o practica de cel putin doi ani.
• jurnalistii pot fi sanctionati disciplinar, in raport cu gravitatea faptelor, de la mustrare, avertisment, amenda de la doua la zece salarii medii pe economie, interdictia de a exercita profesia de la o luna la un an!!!
• sanctiuni contraventionale pentru editori si patroni. introducerea spre publicare a unor produse jurnalistice care nu provin de la cabinete de jurnalisti se pedepseste cu amenda de pana la trei salarii medii pe tara;
• introducerea, de catre editor sau patron, a unor produse jurnalistice care incalca normele deontologice se sanctioneaza cu amenda intre trei si sase salarii medii pe economie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.