,,Omul și orașul său” și ,,Dincolo de gard” – o expoziție cu...

,,Omul și orașul său” și ,,Dincolo de gard” – o expoziție cu peste 3.500 de ani de viață povestită în imagini și mărturii

0 255

Cu ocazia deschiderii noului an universitar 2022-2023, Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania, cu sprijinul Primăriei Brașov, a deschis cea de a cincea expoziție în aer liber de sociologie vizuală, care reunește în acest an două proiecte ale studenților de la programele Comunicare și Relații Publice (CRP) și Asistență Socială: „Omul și Orașul său” și „Dincolo de gard”. Privitorii vor găsi interviuri și imagini ale oamenilor din orașele și satele României și ale Republicii Moldova. Proiectele de cercetare sociologică și expoziția au fost coordonate de profesorii Ștefan Ungurean și Cristian Bălăcescu.
,,Un concept care e foarte agreat de piață, de marketing. Adică văd două expoziții, de fapt. Văd o expoziție, «Dincolo de gard», dar din celălalt capăt este «Omul și orașul său». Adică, studenții Facultății de Sociologie și Comunicare investighează două medii sociale – mediul urban și mediul rural – care se întâlnesc. Care de fapt sunt 2 în 1. Nu există mai multe Românii, două Românii, ci una singură! O să vedeți, parcurgând expoziția, că noi facem demonstrația acestui lucru. Sunt, practic, proiectele de sociologie vizuală pe care studenții anilor întâi le fac în facultate. Sunt prezente două specialități – asistența socială și comunicare și relații publice, aici, acum. Expun 40 de studenți din selecția a 300 de proiecte”, a precizat profesorul Cristian Bălăcescu.
Expoziția este gândită în dublu sens, astfel că într-o direcție sunt expuse proiecte realizate de studenții de la Comunicare și Relații Publice, anul II și III, dedicate oamenilor din mediul urban – „Omul și orașul său“, iar în celălalt sens, brașovenii și turiștii pot afla poveștile de viață ale celor din mediul rural, în expoziția „Dincolo de gard“, realizată de studenții din anul II și III de la Asistență Socială.
,, Am luat premiul întâi pentru fotografie la proiectul «Omul și orașul său». Am luat un interviu de la domnul Dîrjan, din Săcele. Este profesor de limba română și fost director. Am descoperit cât de mare este universul unui om și cât de mult poate ascunde el. E așa, foarte special, să te transpui în povestea lui să încerci să-i înțelegi sufletul, să înțelegi de ce a ales să facă așa și nu altfel, și toate poveștile lui, și trăirile, și oamenii care l-au înconjurat”, a declarat Nicoleta Roșca, anul II CRP, unul dintre studenții care au avut lucrările premiate.
Alături de decanul Facultății de Sociologie și Comunicare, Claudiu Coman, și prodecanul Florin Nechita, expoziția a fost vernisată și de viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, în dublă calitate, de reprezentant al Primăriei Brașov, partener al evenimentului, și de absolvent al acestei facultăți.
,,Începând de astăzi până pe 23 octombrie brașovenii vor putea viziona și vizita cele două expoziții în aer liber de sociologie vizuală denumite «Dincolo de gard», dedicată poveștilor de viață ale oamenilor din mediul rural, și «Omul și orașul său», dedicată celor din mediul urban. Este o expoziție cu fotografii realizate de către studenții Facultății de Sociologie din cadrul Universității Transilvania, o expoziție care încearcă să surprindă momente care să releve firescul naturii umane și realitatea socială a zilelor noastre”, a subliniat viceprimarul Flavia Boghiu.
Din cele 300 de proiecte realizate de studenții de la cele două specializări, au fost selectate și expuse cele 40 premiate de cercul de cercetare științifică „Anton Golopenția” din cadrul Facultății de Sociologie și Comunicare a Universității Transilvania Brașov.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 23 octombrie, pe esplanada Parcului Titulescu (vizavi de corpul T al Universității).

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.