ONG-urile de mediu cer oprierea poluarii raurilor

ONG-urile de mediu cer oprierea poluarii raurilor

0 217

45 de organizatii non-guvernamentale din Romania si din strainatate, cu activitate in domeniul protectiei mediului, au adresat o petitie presedintelui Romaniei, Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si conducerii Ministerului Mediului. Obiectul acestei petitii este oprirea poluarii unor rauri, rezultata din diverse activitati. Printre petitionari se numara: Friends of the Earth Europe (Belgia), Asociatia Salvati Dunarea si Delta (Romania) si National Society of Conservationists / Friends of the Earth Hungary (Ungaria).
„In urma ploilor abundente din ultimele zile, unul dintre cele doua baraje Colbu ale lacului de decantare de la Baia Borsa s-a rupt. In incercarea de a impiedica ruperea completa si a celui de-al doilea baraj, autoritatile romane au decis sa deverseze steril si ape reziduale in raurile din zona. Aversele de ploaie continua iar autoritatile de mediu maghiare au inregistrat deja poluare cu mangan, cupru, fier, plumb si nivele ridicate de cadmiu in urma colectarii unor probe la Tivadar la granita dintre Ungaria si Ucraina. Conform autoritatilor maghiare nu exista nicio informatie despre cantitatea exacta de deseuri toxice care au ajuns in raul Iseu la momentul accidentului, iar ora accidentului este de asemenea necunoscuta. In consecinta, semnatarii acestei scrisori va indeamna sa luati imediat masuri ce adreseaza problema surselor de poluare identificate de expertii UE si UNEP”, se arata in scrisoarea semnata de cele 45 de ONG-uri.
Petitionarii sunt de parare ca incepand din anul 2000 s-au produs in mod constant deversari la scara mica si mare la diverse exploatatii miniere – deversari ce au poluat importante surse de apa si au expus sanatatea oamenilor, cat si mediul inconjurator, unui risc significant.
Prin scrisoarea trimisa autoritatilor se solicita acestora luarea unor masuri pentru a rezolvarea punctelor fierbinti din bazinul carpatic, identificate de expertii UE si respingerea proiectelor miniere pana la rezolvarea probelemi actualelor actualelor puncte fierbinti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.