ONU: Romania mascheaza acte ilegale cu secretul de stat

ONU: Romania mascheaza acte ilegale cu secretul de stat

0 218

Un raport ONU acuza Romania, alaturi de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia si Macedonia, ca a ascuns „acte ilegale fata de organismele de supraveghere sau autoritatile judiciare”, folosind „prevederile secretului de stat”.
Raportul este foarte critic fata de cooperarea Marii Britanii in transferul de detinuti in locuri unde ar fi putut fi torturati, ca parte a programului Statelor Unite de extradari extraordinare, scrie The Guardian, in editia electronica. In documentul redactat pentru Adunarea Generala a Natiunilor Unite de catre Martin Scheinen, raportorul special al organizatiei pentru „promovarea si protejarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in timpul luptei impotriva terorismului”, ofiterii britanici de informatii sunt acuzati ca ar fi intervievat detinuti pusi sub izolare in Pakistan, in „asa-numite adaposturi unde erau torturati”.

Conform editiei online a cotidianului The Independent, raportul acuza Romania, Marea Britanie, Germania, Italia si Polonia ca folosesc legile menite sa protejeze securitatea nationala pentru a „ascuns acte ilegale fata de organismele de supraveghere sau autoritatile judiciare, sau pentru a se proteja de critici, (situatii) stanjenitoare si – cel mai important – de responsabilitate”.

Textul afirma ca informatiile care nu sunt adevarate sau nu sunt inregistrate corespunzator pot duce la identificarea unor oameni nevinovati drept amenintari teroriste, referindu-se la Bisher al-Rawi, un rezident britanic capturat in Gambia dupa ce Serviciile de Securitate britanice MI5 au informat CIA despre acesta, precizeaza The Guardian. Raportul ONU intervine la cateva zile dupa dezvaluiri legate de cooperarea serviciilor MI5 in interogatoriul secret si torturarea rezidentului britanic Binyam Mohamed, recent eliberat de la inchisoarea de la Guantanamo.

Potrivit raportului, Marea Britanie, precum si alte tari, au trimis interogatori la baza de la Guantanamo, un alt exemplu a ceea ce „poate fi inteles in mod natural ca o aprobare implicita” a torturii si relelor tratamente. Statele Unite, sustine textul, au putut sa-si creeze sistemul de transfer al suspectilor de terorism in inchisori straine numai cu sprijinul aliatilor sai.

Raportul identifica tari ca Marea Britanie, Bosnia-Hertegovina, Canada, Croatia, Georgia, Indonezia, Kenya, Macedonia si Pakistan drept state care au asigurat „informatii sau au condus capturarea initiala a unui individ inainte de a fi transferat (de cele mai multe ori fara a recunoaste acest lucru) in centre de detentie din Afganistan, Egipt, Etiopia, Iordania, Pakistan, Maroc, Arabia Saudita, Yemen, Siria, Thailanda, Uzbekistan sau in unele dintre centrele de detentie secrete ale CIA”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.