Opt clădiri istorice – pe lista scurta pentru renovarea faţadelor
În condiţiile în care urmează să se facă o rectificare bugetară, Asociaţia „Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii” (AIDC) îşi propune să determine autorităţile să renoveze câte o faţadă de clădire pe 8 dintre străzile din Centrul Istoric pentru a încuraja şi ceilalţi proprietari să facă acelaşi lucru începând de anul viitor
Anul trecut a apărut Legea 166/2016 care permite autorităţilor locale să aloce fonduri pentru renovarea clădirilor din centrele istorice ale oraşelor.
Potrivit acestei legi, primăriile pot contribui cu până la jumătate din sumele necesare iar cealaltă jumătate ar urma să fie suportată de către proprietarii clădirilor. La Braşov s-au alocat bani pentru un studiu care să dezvăluie care sunt clădirile ce au nevoie de renovarea faţadelor şi ce costuri ar implica operaţiunea.
În condiţiile în care urmează să se facă o rectificare bugetară, Asociaţia „Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii” (AIDC) îşi propune să determine autorităţile să renoveze câte o faţadă de clădire pe 8 dintre străzile din Centrul Istoric pentru a încuraja şi ceilalţi proprietari să facă acelaşi lucru începând de anul viitor.
Potrivit Cristinei Kreoşteanu, preşedinte AIDC Braşov, la repararea şi reabilitarea acoperişurilor și faţadelor clădirilor din zonele de protecţie arhitecturală, clădirile monumente sau nu pot beneficia de cofinanţare de la bugetele locale în cazul în care consiliile locale prevăd bani în acest scop în bugetul local.
În acest an, municipalitatea a prevăzut în buget 25.000 de lei pentru efectuarea studiului care să spună ce clădiri au nevoie de aceste lucrări.
Pentru că 2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural, asociaţia a propus un proiect pilot prin care să fie reabilitate 8 faţade de pe 8 străzi diferite din Centrul Istoric ca exemplu care să crească încrederea cetăţenilor că se poate aplica legea cu ajutorul autorităţilor.
SUCCES ! Modele sunt Oradea , Timisoara…