Optimistii europeni legat ai pensia de stat!

Optimistii europeni legat ai pensia de stat!

0 311

Romanii si bulgarii, cei mai optimisti europeni in legatura cu viitorul pensiei de la stat, potrivit datelor ultimului eurobarometru, publicat pentru luna aprilie 2009 de Comisia Europeana.
Potrivit acestui sondaj de opinie, realizat pe intreg teritoriul Uniunii Europene, 48 la suta dintre romani si 45 la suta dintre bulgari sunt siguri si foarte siguri ca in urmatoarele decenii statul va reusi sa plateasca pensiile si sa aiba grija in general de pensionari.
In schimb, 40 la suta dintre romani si 38 la suta dintre bulgari nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.
La nivelul UE (media celor 27 de state), 58 la suta dintre cetateni nu cred in capacitatea statelor de a plati pensiile in viitor, in timp ce doar 34 la suta sunt optimisti si considera ca statul va ‘avea grija’ de ei cand vor iesi la pensie.
La polul opus fata de Romania si Bulgaria se afla Portugalia (81 la suta pesimism in legatura cu viitorul pensiei de stat si doar 16 la suta optimism), Germania (72 la suta pesimism, 24 la suta optimism) si Austria (68 la suta pesimism si 30 la suta optimism). Restul pana la 100 la suta este reprezentat de non-raspunsuri
Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), optimismul romanilor cu privire la viitorul pensiei de stat este surprinzator din cateva motive. In primul rand, Romania are printre cele mai mici pensii publice dintre toate statele UE, alaturi de Bulgaria, iar in al doilea rand, romanii si bulgarii se plaseaza peste media europeana a optimismului la acest capitol, alaturi de cele mai bogate sase state din Uniune, in termeni de PIB pe cap de locuitor: Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Olanda, Suedia si Finlanda.
Aceste sase state au cel mai inalt PIB pe locuitor din UE (intre 35.000 euro/locuitor in Finlanda si 75.000 euro/locuitor in Luxemburg), conform Eurostat, iar locuitorii lor manifesta un optimism peste media europeana cu privire la pensia de stat pe care o asteapta in deceniile viitoare.
Spre deosebire insa de bulgari, romanii nu considera ca pensionarii de astazi accepta nevoia unor reforme profunde in sistemul public de pensii, pentru a usura povara fiscala asupra salariatilor de astazi.
Pe de alta parte, in Bulgaria cetatenii cred in proportie de 62 la suta ca pensionarii sunt de acord cu o reformare a sistemului de pensii (cea mai inalta cota din UE), in Romania doar 42 la suta dintre cetateni considera ca pensionarii sunt favorabili reformarii profunde a sistemului public de pensii (printre cele mai reduse cote din UE).
Optimismul romanilor de toate varstele cu privire la pensia pe care statul le-o va da in viitor este insa contrazisa de situatia actuala a sistemului public de pensii.
Numarul total de pensionari din sistemul public (bugetul asigurarilor sociale de stat) este de peste 4,69 milioane, din care doar 66 la suta sunt pensionati cu limita de varsta (3,1 milioane), restul de 34 la suta sunt pensionati anticipat si doar 42,5 la suta sunt pensionati cu stagiu complet de cotizare (1,95 milioane), restul de 57,5 la suta nu au stagiu complet de cotizare.
Raportul salariati – pensionari din sistem s-a inrautatit continuu si se va deteriora si in viitor: 8,2 milioane de salariati sustineau 2,5 milioane de pensionari in anul 1990 (raport de 3,3 la 1) , iar astazi 4,7 milioane de salariati sustin 4,7 milioane de pensionari (raport de 1 la 1).
In anul 2050, raportul va fi de circa 0,4 la 1, adica fiecare 40 de salariati vor plati contributii pentru pensia a 100 de pensionari (potrivit Eurostat).
APAPR arata ca pensia publica nu poate asigura un trai decent si nu va asigura o viata buna nici in viitor in conditiile in care peste 1,6 milioane de pensionari din sistemul public au o pensie mai mica de 500 de lei/ luna, peste 3,2 milioane de pensionari au o pensie mai mica de 800 de lei/luna si peste 3,9 milioane de pensionari au o pensie mai mica de 1.000 de lei/luna.
La ora actuala, doar 35.000 de pensionari au o pensie mai mare de 2.000 de lei/luna.

Sistemul public de pensii din Romania si-a atins deja limitele cresterii. In curand, asa cum au recomandat sau chiar conditionat Fondul Monetar International, Banca Mondiala si chiar Comisia Europeana, Romania va trece de la ancorarea punctului de pensie la salariul mediu brut catre indexarea anuala cu inflatia a pensiei de stat, ceea ce inseamna ca, in termeni reali, salariatii de astazi vor obtine in deceniile viitoare, in cel mai bun caz, pensii egale ca putere de cumparare cu cele din prezent.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.