Orarul meselor zilnice
In general, cu totii stim ce trebuie sa mancam si ce trebuie sa evitam in alimentatie pentru a ne pastra sanatatea. Dar putini stiu cat de importanta este programarea meselor si a alimentatiei pentru fiecare masa in decursul unei zile.
In ultima perioada foarte multe persoane, in special din randul populatiei active, ajung sa serveasca mesele principale ale zilei dupa orele 5-6 p.m. astfel incat, in cazul lor, organismul va avea de asimilat peste 50% din aportul zilnic de hrana dupa aceste ore complet improprii.
Este bine sa servim cele trei mese ale zilei dupa un orar fix, iar daca vom completa aceste mese si cu dejunuri suplimentare din fructe, sandviciuri preparate acasa si suficienta apa putem spune ca am facut deja primul pas catre o viata mai sanatoasa. In realitate se poate discuta despre cele 5 mese ale zilei, daca luam in considerare si pe cele suplimentare menite sa refaca rezerva de energie care sa ne duca cu bine pana la sfarsitul programului de munca sau cel educativ.
Imediat dupa trezire, intre ora 7 si 9 dimineata, trebuie sa bem un pahar de apa pentru a ne curata rinichii. Dar, pentru a functiona corect, muschii au nevoie de combustibil, de aceea este recomandat sa mancam un sandvis bogat in carbohidrati, care ne ofera aproape instantaneu energie.
Intre orele 9-11 dimineata este recomandat sa consumam fructe cu aport energetic lent – piersici, prune, struguri – care ne ofera energie constanta pe parcursul intregii dimineti. Tot acum este momentul potrivit pentru o doza de calciu, prin urmare trebuie sa includem in micul dejun produse lactate (lapte, iaurt, branza etc.).
Inspre mijlocul zilei (orele 11-13), nivelul nostru energetic incepe sa scada si simtim nevoia de odihna, iar randamentul nostru la locul de munca nu mai este la fel de ridicat ca in timpul diminetii. Acum este nevoie de inca o gustare de pranz. Fructele cu aport spontan de energie (precum bananele) si un aliment bogat in carbohidrati (o briosa, un covrig etc.) sunt solutia.
Intre orele 13-15 se pot consuma proteine slabe (pui sau peste) pentru mentinerea nivelului de energie. Pestele este o hrana pentru creier, care ne ajuta sa ne concentram toata dupa-amiaza. Dupa aceea, putem servi o ceasca de ceai de plante indulcit cu zahar (deoarece zaharul consumat cu moderatie este un aliat al organismului nostru, nu un inamic, asa cum se crede de obicei.)
Ultima masa a zilei, cina, constituie o ocazie excelenta de a consuma legume proaspete sau gatite cat mai simplu.
Daca respectati indicatiile de mai sus veti descoperi cu surprindere ca aveti pofta de mancare de dis-de-dimineata, a doua zi, si acum puteti servi un mic-dejun consistent compus din urmatoarele produse alimentare: fulgi de ovaz simpli, putina miere de albine, oua proaspete si branza. La alegere, puteti alterna cu alte produse sau chiar un gratarel gustos tocmai pentru a va oferi necesarul de energie pentru prima parte a zilei.