ORBAN VIKTOR NU UITA / CARA-TE LA MOSCOVA !!
Taxa pe Internet a fost scânteia care a aprins Ungaria. Iar imaginile de mai jos nu sunt de la Marsul pentru 15 Martie. Puhoaiele de oameni traversând podul peste Dunăre, cu telefoanele aprinse în mâini, ca niște brichete la un concert rock, au făcut înconjurul lumii,demonstrand ca Societatea Civila din Ungaria ,nu-l mai inghite!
In fata presiunilor uriase, Premierul Orban a dat înapoi și a renunțat la taxă. A fost greșeala fatală. De proporțiile celei a lui Ponta, când l-a demis pe Corlățean pentru votul scandalos din diaspora. Și unul și altul au arătat că le e frică. Și au dat avânt Străzii, care a căpătat conștiința Forței sale. O forță capabilă să măture Puterea. În Ungaria, protestele se țin lanț.
Sunt din ce în ce mai mari, mai dese și mai cuprinzădintoare. Albia nemulțumirilor devine tot mai largă. Se manifestează împotriva corupției, împotriva rusificării țării („Europa, Europa!” și „Orban nu uita / Cară-te la Moscova!”, în traducere liberă), împotriva Opoziției socialiste, bleagă și la fel de coruptă („…Aceeași mizerie!”), împotriva viitoarei scumpiri a țigărilor, ca urmare a reorganizării pieței tutunului, ba chiar și împotriva retrasei Taxe pe Internet. Pentru că zvonuri neliniștitoare spun că Orban abia așteaptă să o repună pe tapet imediat ce se mai liniștesc apele.
Hei, zvonurile!… Circulă ca fulgerul pe rețelele de socializare. Iritați și mobilizați prin Facebook sau Twitter, luni s-au adunat din nou zeci/sute de mii de oameni în fața Parlamentului de la Budapesta. A fost a patra manifestație masivă în trei săptămâni. Lucru nou, însă, pentru Ungaria, s-au înregistrat proteste și în alte cincisprezece orașe din țară, dar și, atenție!, la Berlin, Amsterdam, Londra, Luxemburg.
O sută de mii de oameni au ieșit în stradă luna trecută la Budapesta, pentru a protesta împotriva Taxei pe Internet.De atunci, protestele au continuat și s-au extins în restul țării și în străinătate.
Lozincile și nemulțumirile strigate la Budapesta seamănă al naibii de bine cu EuroMaidanul de la Kiev. Și, mutatis mutandis, cu toate mișcările „de piață” care au zgâlțâit Estul Europei în ultimul sfert de veac. Prin care Occidentul a mușcat adânc din carnea flască a fostului URSS.
Dar Ungaria este deja în Occident, membră cu drepturi depline în NATO și UE!, ar putea observa cineva. Oare?
La începutul lunii, Budapesta a sfidat Uniunea Europeană, aprobând construirea unui gazoduct prin care gazele rusești să ocolească Ucraina – prin Ungaria – pentru a ajunge în Europa.
Un pas înainte pentru realizarea proiectului South Stream, dorit cu ardoare de Moscova, dar căreia Uniunea Europeană i se opune vehement.
Chiar dacă unele țări par să facă un joc dublu, deoarece au companii care sunt acționare la South Stream: Winterschall (Germania), ENI (Italia), EDF (Franța) alături de rușii de la Gazprom.