Ordonanta de Urgenta care reduce penalitatile de intarziere la plata cu intarziere...

Ordonanta de Urgenta care reduce penalitatile de intarziere la plata cu intarziere a obligatiilor bugetare a fost publicata in Monitorul Oficial

0 227
In monitorul oficial Monitorul Oficial nr. 0320 din 03.06.2013  a fost publicata o Ordonanta de Urgenta (OUG nr. 50 din 29 Mai 2013) care modifica (reduce) penalitatile de intarziere datorate pentru plata cu intarziere a obligatiilor bugetare. Acelasi document  adopta o procedura aplicabila operatorilor economici ce au semnate contracte finantate din fonduri europene.
"Documentul are doua sectiuni importante: modificarea Codului de procedura fiscala, respectiv a prevederilor ce reglementeza penalitatile de intarziere pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare si a doua modificare- cea a procedurii existente de aprobare a esalonarii la plata a obligatiilor bugetare.  Tot cu aceasta ocazie legiutorul adopta o procedura aplicabila numai operatorilor economici ce au semnate contracte finantate din fonduri europene", explica Adrian Benta, consultant fiscal.
  • In esenta, daca operatorii economici renunta la penalitatile de intarziere cand autoritatile contractante nu platesc la termen obligatiile contractate si acesti operatori economici beneficiaza de scutire la plata pentru obligatiile accesorii datorate la buget.
Ce procent au penalitatile de intarziere ?
  • Incepand cu 01.07.2013 procentul penalitatilor de intarziere pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.  Nota: Se abroga penalitatea fixa de 5% si 15% pentru intarzieri mai mari de 30 zile sau 90 zile de la scadenta.
  • Dobanda de intarziere ramane aplicabila in procent de 0,04% conform art. 120 alin. (7) din Codul de procedura fiscala.
  • Prin cumulare, pentru plata cu intarziere la buget se datoreaza o cheltuiala accesorie de 0,06% pe zi ce corepunde la un procent anual de dobanda de aproximativ 22%.
Ce modificari sunt aduse la procedura esalonarii ? In esenta sunt aduse doua modificari importante:
  • Se reitereaza faptul ca nivelul garantiilor necesare aprobarii esalonarii la plata acopera nivelul obligatiilor bugetare (debite si accesorii) plus un procent de 16%. In cazul in care se aduc garantii deja ipotecate/gajate, acestea trebuie sa acopere atat obligatia garantata prin ipoteca/gaj, cat si obligatia bugetara aprobata la esalonare, corectata cu procentul de 16%.
  • Din punctul de vedere al esalonarii la plata se extinde posibilitatea esalonarii obligatiilor bugetare ce rezulta in urma controalelor de specialitate, chiar in situatia existentei unei esalonari aprobate anterior. Pana acum daca in urma unui control existau diferente ca urmare a controlului, esalonarea nu mai era aplicabila.
Ce reglementari sunt introduse pentru operatorii ce au in derulare contracte semnate cu autoritati finantate prin fonduri publice si neachitate de autoritati la scadenta ?
  • Operatorii economici ce au de incasat creante exigibile, certe si lichide de la astfel de autoritati pot solicita amanarea la plata a sumelor datorate catre bugetul de stat.
  • Amanarea la plata se poate acorda in limita sumei de incasat de la autoritatile ce gestioneaza fondurile europene. Pentru acest fapt se necesita obtinerea unui document de la autoritatea contractanta.
  • Acest document este valabil 20 de zile de la eliberare, iar ordonanta instituie procedura de obtinere a amanarii la plata.
"Ca element de noutate observam o procedura de anulare a datoriilor accesorii reciproce, dobanzi si penalitati: daca operatorul economic renunta la dobanzile si penalitatile de intarziere datorate de catre autoritatea contractanta, si contribuabilul poate beneficia de scutirea la plata pentru dobanzile si penalitatile de intarziere aferente sumelor neplatite la buget, pentru creantele neincasate de la autoritatile contractante;  daca operatorul economic nu renunta la dobanzile si penalitatile accesorii pe care le datoreaza autoritatea contractanta, atunci nici acesta nu beneficiaza de scutirea la plata pentru penalitatile si dobanzile datorate pentru neplata la termen a impozitelor bugetare", mai arata consultantul fiscal Adrian Benta.
 
Sursa: HotNews.ro
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.