Ordonanta DIICOT, in mijlocul unei controverse

Ordonanta DIICOT, in mijlocul unei controverse

0 268

Secretarul general demisionar al Guvernului isi paraseste functia lasand in urma un scandal in jurul ordonantei de guvern 131, care ar acorda puteri sporite procurorilor.


Radu Stroe a anuntat ca ministrul justitiei nu ar fi dat in respectiva sedinta toate informatiile privind drepturile pe care urmeaza sa le aiba procurorii in ceea ce priveste accesul la corespondenta privata si la verirficarea conturilor bancare.


In replica, ministrul Justitiei Monica Macovei ii cere acuzatorului sa faca publice, printre altele, stenograma sedintei de guvern in care a fost prezentata respectiva ordonanta.


?


Ca urmare a acestor evenimente, dar si faptului ca presa si o serie de organizatii neguvernamentale au adus mai multr critici ordonantei, primul ministru a propus o dezbatere publica pe aceasta tema. Printr-un comunicat de presa, Ministrul Justitiei cere sa se faca publice doua stenograme din sedintele de guvern in care s-a discutat modificarea si completarea legii de functionare a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.


In acest fel, se spune in comunicat, opinia publica ar putea fi informata corect despre dezbaterile privind drepturile procurorilor in ceea ce priveste accesul la corespondenta electronica si la conturile bancare.


Ministrul Monica Macovei subliniaza inca o data ca procurorii nu primesc competente in plus altfel decat este prevazut in legislatia in vigoare.


?


Conducerea ministerului a avut deja o astfel de dezbatere cu organizatiile neguvernamentale. Macovei le-a explicat ca este vorba de o interpretare gresita a textului ordonantei si ca, in continuare, este nevoie de mandat din partea judecatorilor pentru verificarea corespondentei electronice. In schimb, nu este nevoie de mandat atunci cand e vorba de informatii privind existenta sau nu a unui schimb de mailuri intre doua persoane.


Diana Hatneanu, director executiv la Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania – Comitetul Helsinki, e de parere, insa, ca si aceasta informatie se refera tot la viata privata si ca ar trebui obtinuta cu mandat de la judecator.


Principalele critici privind ordonanta de functionare a DIICOT se refera la faptul ca ar fi neconstitutionala si la faptul ca ar incalca o serie de drepturi cetatenesti.


?


Potrivit ordonantei care a intrat in vigoare la sfirsitul anului trecut, procurorii de la Crima Organizata au capatat puteri fara precedent: pot supraveghea conturile bancare si sistemele informatice fara mandat de la un judecator. Potrivit articolului 16, monitorizarea conturilor si a calculatoarelor poate incepe chiar daca persoana nu este urmarita penal. Anchetatorii trebuie sa aiba doar indicii temeinice ca a fost savarsita o infractiune, sintagma destul de evaziva care ar putea permite abuzuri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.