Orele optionale si invatamantul la seral se desfiinteaza

Orele optionale si invatamantul la seral se desfiinteaza

0 194

Desfiintarea celor 15.000 de posturi din invatamant determina aparitia, vrand-nevrand, a multor schimbari in sistemul de organizare si administrativ al invatamantului romanesc. Se reorganizeaza clasele, se schimba disciplinele, se modifica numarul orelor de curs, etc.
O ultima schimbare despre care vorbesc „capetele luminate” din invatamant drept urmare a disponibilizarii in masa care va avea loc in acest an scolar este reducerea orelor suplimentare si desfiintarea invatamantului la seral.
Scolile din mediul rural vor fi din ce in ce mai rare, iar cele din comune vor avea un singur director si o singura contabila. Astfel, mai multe unitati de invatamant vor forma o personalitate juridica, in felul acesta disparand mai multe functii de conducere si administratie.
De asemenea, profesorii nu vor mai preda la clasele primare, cum era cazul unor discipline precum limbile straine sau sportul. Aceste materii vor fi facute in continuare cu invatatorul de la clasa.
De asemenea, in cazul elevilor din clasele gimnziale si de liceu, orele optionale vor fi mult restranse sau, in unele cazuri, chiar sterse din orar, din cauza cerintei de incadrare in numarul minim de ore al planului aflat in vigoare.
Mai putini profesori in sistem inseamna automat, reducerea numarului de clase si ore. Acest lucru afecteaza, mai ales, invatamantul seral si cel la fara frecventa care risca sa fie desfiintat.
Toate aceste masuri drastice luate intr-un timp atat de scurt nu pot avea ca efect decat afectarea grava a calitatii procesului educational si, ex aequo, a viitorului elevilor incadrati in sistemul de invatamant romanesc.
La Ministerul Educatiei, au avut loc negocieri cu reprezentantii sindicatelor, nemultumiti de Ordonanta prin care, anul acesta, ar urma sa fie reduse 15 mii de posturi, in invatamant. Sindicatele au cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, in legatura cu aceasta ordonanta. Ministerul a prezentat o serie de solutii, in urma consultarii inspectoratelor judetene. Situatia este in continuare in coada de peste.
Mark Twain devine, in Romania, mai autentic ca niciodata: „Nu am lasat niciodata scoala sa intervina in educatia mea” („I’ve never let school interfere with my education.”).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.