Orion o noua naveta spatiala

Orion o noua naveta spatiala

0 208

NASA le-a prezentat vizitatorilor prezenti in National Mall din Washington replica in marime naturala a viitoarei nave spatiale americane care ii va duce pe astronautii americani pe Luna si apoi pe Marte.
Vehicolul de explorare spatiala Orion, construit de U.S. Navy, va inlocui navetele spatiale pe care NASA le va retrage din circulatie in 2010, urmand sa devina varful de lance al programului NASA denumit Constellation Program, ce vizeaza explorarea Lunii, planetei Marte si dincolo de acestea.
NASA intentioneaza sa foloseasca modulul spatial Orion pentru a transporta austronautii catre Statia Spatiala Internationala (ISS), incepand cu 2015. Capsula spatiala va asigura rotatia echipajului de pe ISS la fiecare sase luni si apoi se va indrepta catre Luna si catre Marte.
Zborurile catre Luna sunt programate pentru anul 2020, iar calatoria spre Marte va fi posibila la mijlocul anilor 2030.
Designul vehiculului Orion are la baza naveta spatiala Apollo, primul vehicul care i-a dus pe astronautii americani pe Luna. Desi are o forma asemanatoare, Orion este mai mare, fiind capabil sa transporte un echipaj format din sase membri si a fost construit pe baza tehnologiei din 1960, deja testata, din ratiuni de securitate.
Orion a fost denumit dupa constelatia cu acelasi nume, care desemneaza un vanator din mitologia Greciei antice.

O calatorie spre Marte va dura trei ani – intre sase si noua luni pentru a ajunge pe Planeta Rosie, iar in restul timpului, astronautii trebuie sa astepte ca planetele sa se realinieze pentru a putea sa porneasca in calatoria de intoarcere spre Pamant.
„Nu avem incredere ca tehnologia noastra actuala va putea sa reziste acolo trei ani fara se defecteze”, a declarat unul din responsabilii NASA.
NASA intentioneaza sa faca mai intai cateva zboruri pe Luna, aceastea durand doar trei zile. Fiecare calatorie va dura sase luni, timp in care astronautii vor instala o tabara lunara unde vor exersa activitatile pe care le vor desfasura pe Marte.
Expertii Agentiei spatiale americane vor sa se asigure ca membrii echipajului vor putea fi salvati din apele Oceanului Atlantic, la nevoie, in cazul in care vor interveni anumite probleme in timpul zborului si misiunea va fi anulata. Ei vor folosi modelul original Orion, care cantareste 8.000 de kilograme.
Pe 6 aprilie, capsula va fi aruncata in apele Oceanului Atlantic, in largul coastelor statului american Florida, cu ajutorul unui vas pe care NASA il foloseste pentru recuperarea rachetelor purtatoare ce sunt folosite la lansarea navetelor spatiale. Instrumentele din interiorul capsulei vor masura acceleratia si forta centrifuga cu care astronautii se vor confrunta atunci cand vor ameriza.
Printre constructorii implicati in acest proiect spatial se numara Lockheed Martin Space Systems Corporation din Denver si Orbital Sciences Corp of Dulles din Virginia.
In timpul verii 2009, inginerii de zbor si medicii Agentiei spatiale americane vor analiza aceste date pentru a se asigura ca amerizarea nu va fi prea dificila pentru astronauti.
Scaunele astronautilor vor fi instalate in vehiculul spatial in cursul verii 2009, iar astronautii urmeaza sa exerseze iesirea din capsula spatiala, prin propriile forte, in timp ce modulul are de infruntat valuri mari.
Totodata, la Moscova a inceput, marti, un experiment inedit. Un grup de specialisti cehi au fost insarcinati sa monitorizeze evolutia psihologica a sase voluntari rusi si europeni care participa la un experiment destinat simularii primului zbor catre Marte, cu echipaj uman la bord.
In acest scop, specialistii de la Universitatea Tomas Bata din Zlin au pus la punct o metoda analitica speciala, denumita „harta sociala”, pentru obtinerea informatiilor despre structura sociala a grupului de voluntari. Cei sase barbati – patru rusi, un francez si un german – vor fi inchisi impreuna, intr-o capsula, timp de 105 zile, iar expertii vor evalua efectele psihologice asupra echipajului unei misiuni spatiale de lunga durata. Urmatoarea etapa, prevazuta pentru sfarsitul anului, va consta in inchiderea a sase persoane in aceeasi capsula, pentru o perioada de 520 de zile, considerata durata minima a unui zbor dus-intors intre Terra si Marte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.