Ouale si importanta lor pentru organism
Oul reprezinta un aliment foarte important pentru hrana omului, in mod particular pentru ca este foarte bogat in factori nutritivi de care organismul uman nu se poate dispensa. Cel mai cunoscut si frecvent consumat ou, mai ales in tara noastra, este oul de gaina, dar nu este singurul ou care poate fi consumat.
Albusul este foarte bogat in proteine, reprezentand 10,5% din componentele comestibile ale unui ou. De asemenea, albusul mai contine 88% apa, 1% glucide, 1,1% minerale, nu contine lipide. Galbenusul unui ou contine 49% apa, 16,5% proteine, lipide 33%, glucide 1%, si 0,6% minerale.
Componenta chimica difera de la specie la specie, de componenta hranei ingerate de pasarile de la care urmeaza sa consumam ouale, de locul in care au stat, de marimea oului, de greutatea acestuia etc.
Proteinele din albus sunt proteine simple si au rolul de a proteja embrionul de bacterii.
Majoritatea substantelor minerale se gasesc in galbenus, calciu se gaseste de aproape zece ori mai mult in galbenus decat in albus, sulf, fosfor, fier (care se gaseste aproape numai in galbenus), microelemente precum iod, mangan, cupru sunt si ele gasite in cantitate mare in galbenus. Galbenusul este de pana la 30 de ori mai bogat in vitamine decat albusul. Galbenusul contine si colina, substanta foarte buna pentru stimularea memoriei dar si pentru eliminarea toxinelor din ficat.