OUG prin care clasa a IX-a revine la liceu, adoptata la Camera Deputaţilor
Revenirea clasei a IX-a la liceu ÅŸi reintroducerea poziÅ£iilor de educator ÅŸi învăţător cu studii medii au fost aprobate marÅ£i de plenul Camerei DeputaÅ£ilor cu 223 voturi pentru, 5 abÅ£ineri ÅŸi 90 de voturi împotrivă.
OrdonanÅ£ei 92/2012 referitoare la luarea unor măsuri în domeniul învăţământului ÅŸi cercetării ÅŸi plata drepturilor salariale câÅŸtigate în instanţă de cadrele didactice i s-au adus unele amendamente în Comisia de învăţământ, adoptate de plen, prin care sunt formulate unele principii pentru stabilirea numărului de ore din planurile cadru pentru învăţământul preuniversitar ÅŸi a ponderii disciplinelor obligatorii ÅŸi opÅ£ionale. Ministrul EducaÅ£iei NaÅ£ionale, Remus Pricopie, a subliniat în plenul Camerei că este de acord cu amendamentele comisiei.
"După aplicarea Legii EducaÅ£iei NaÅ£ionale 1/2011 s-au constatat o serie de disfuncÅ£ii, iar OUG 92 este menită să înlăture aceste disfuncÅ£ii. Orice lege este perfectibilă", a spus deputatul PSD Anghel Stanciu. Grupurile parlamentare UDMR ÅŸi PDL ÅŸi-au exprimat nemulÅ£umirea faţă de amendamentul potrivit căruia ponderea reprezentanÅ£ilor administraÅ£iei publice locale ÅŸi a părinÅ£ilor în Consiliile de administraÅ£ie ale ÅŸcolilor a fost diminuată, în favoarea profesorilor.
"AdministraÅ£iile publice locale care trebuie să finanÅ£eze această activitate pot interveni în procesul decizional într-o măsură mai mică. Din cei trei piloni (n.r. profesori-administraÅ£ie locală-părinÅ£i), doar unul rămâne majoritar, al profesorilor", a arătat deputatul UDMR Odon Szabo, membru în Comisia de învăţământ.
Un alt amendament criticat de UDMR este cel care atribuie exclusiv administraÅ£iei publice locale cheltuielile de întreÅ£inere a ÅŸcolilor. Ambele amendamente criticate au fost însă adoptate de plen, eliminarea lor fiind respinsă prin vot.
Camera DeputaÅ£ilor a fost prima Cameră sesizată, Senatul urmând să se exprime asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 92/2012, având caracter decizional