Ovidiu Ispir, o alta alegere neinspirata?!
Decizia parlamentarilor europeni in ceea ce-l priveste pe candidatul Romaniei la functia de comisar european nu este singurul eveniment al PE care ne intereseaza. Tot astazi, parlamentarii europeni se vor pronunta, la Strasbourg, incepand cu ora 12.30 (ora 13.30 la Bucuresti), intr-o sedinta in plen, asupra candidaturii lui Ovidiu Ispir, desemnat de Romania pentru Curtea Europeana de Conturi.
Ovidiu Ispir, consilier la Curtea de Conturi, a fost nominalizat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu drept candidat pentru functia de membru al Curtii Europene de Conturi, la propunerea presedintelui Curtii de Conturi a Romaniei, Dan Drosu Saguna.
?
Desi candidatura sa a fost avizata, la finele lunii noiembrie, de Comisia de control bugetar a PE, unele grupuri parlamentare au serioase rezerve in ceea ce-l priveste pe candidatul roman. Popularii europeni, cel mai important grup politic din Parlamentul European, nu il sustin pe Ispir, avand in vedere ca audierea lui in Comisia de control bugetar a sporit dubiile privind capacitatile sale pentru acest post, conform lui Jose Javier Pom?s, purtatorul de cuvant al PPE in comisie.
Pomes a explicat ca, la audierile din comisie, Ovidiu Ispir nu a clarificat afirmatiile din mai multe ziare europene privind presupusa sa implicare intr-un scandal financiar. „Experienta lui profesionala nu este potrivita pentru post si exista aspecte neclarificate referitoare la trecutul sau”, a spus parlamentarul PPE, adaugand ca „aceasta nu tine de a crede sau nu presa”. Presa a scris despre conflictul de interese in care s-a aflat Ispir, in calitatea de inspector pentru cazul Eximbank, intrucat sotia sa era angajata bancii exact cand consilierul Ispir era in control la acea banca.
?
Prin urmare, Romania ar putea suferi un nou esec in ceea ce priveste nominalizarile pentru institutiile europene. Ispir ar putea sa nu primeasca votul de investitura al Parlamentului European.
?
Ovidiu Ispir a fost numit de Parlament in functia de consilier la Curtea de Conturi pentru un mandat de 6 ani, incepand cu 18 februarie 2002, calitate in care a coordonat activitatile unei divizii din cadrul Sectiei de Control Financiar Ulterior, avand competente inclusiv in auditarea fondurilor ISPA si SAPARD acordate Romaniei. El a lucrat la Curtea de Conturi si in perioada 1999-2002, iar anterior fusese consilier al ministrului Finantelor (1997-1999), vicepresedinte pe probleme economice si financiare la societatea comerciala pe actiuni Group Management (1994-1997) si director economic la CATT Bucuresti (fostul birou de turism pentru tineret BTT), 1990-1994.