Pachetul privind supravegherea si monitorizarea bugetara a intrat in functiune in tarile...

Pachetul privind supravegherea si monitorizarea bugetara a intrat in functiune in tarile zonei euro

0 223
Pachetul privind supravegherea si monitorizarea bugetara a intrat in functiune in tarile zonei euro 
Pachetul privind supravegherea si monitorizarea bugetare intra in vigoare incepand cu data de 30 mai in statele zonei euro, completand astfel ciclul de supraveghere bugetara pentru zona euro si continuand sa imbunatateasca guvernanta economica pentru zona euro, informeaza Comisia Europeana, intr-un comunicat.
Pachetul privind supravegherea si monitorizarea bugetare introduce un calendar bugetar comun si norme bugetare comune pentru statele membre din zona euro. In mod specific, si incepand cu urmatorul ciclu bugetar:
•    Pana la 30 aprilie, statele membre din zona euro trebuie sa isi publice planurile bugetare pe termen mediu (programele de stabilitate), impreuna cu prioritatile lor de politica in materie de crestere economica si ocuparea fortei de munca pentru urmatoarele 12 luni (programele nationale de reforma) in contextul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice.
•    Pana la 15 octombrie, statele membre din zona euro trebuie sa isi publice proiectele de buget pentru anul urmator.
•    Pana la 31 decembrie, statele membre din zona euro trebuie sa adopte bugetele lor pentru anul urmator.
 
Noile masuri inseamna cresterea gradului de transparenta a deciziilor lor bugetare, o mai buna coordonare in zona euro, incepand cu ciclul bugetar 2014, si recunoasterea nevoilor speciale ale statelor membre din zona euro care fac obiectul unor presiuni financiare severe.
Itrarea in vigoare a pachetului privind supravegherea si monitorizarea bugetare deschide calea pentru luarea unor masuri suplimentare in vederea consolidarii uniunii economice si monetare, astfel cum este prevazut de Comisie in "Proiectul (sau) pentru o UEM profunda si veritabila" publicat in luna noiembrie a anului trecut (IP/12/1272; MEMO/12/909), potrivit Comisiei Europene.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.