Padurile sibiene sunt transformate in tigla ceramica

Padurile sibiene sunt transformate in tigla ceramica

0 248

Aproximativ 40 de hectare de padure de pe Dealul Gusteritei urmeaza sa fie defrisate pentru extinderea unei cariere de argila detinute de o companie austriaca.
Firma Tondach, producatoare de tigla ceramica, intentioneaza sa-si extinda afacerea pe 40 de hectare de padure.
O petitie pentru a opri avizarea proiectului a fost lansata pe internet.
Proiectul de investitie este in faza obtinerii acordului de mediu, iar lucrarile nu vor incepe prea curand, insa sibienii se tem deja ca ar putea impartasi soarta altor zone din tara, unde despaduririle au avut efecte devastatoare.
La Sibiu, vestea ca padurea de pe dealul Gusteritei va face loc unei noi exploatari a aparut datorita unui cotidian local, iar ecourile nu au intarziat sa apara. A doua zi dupa publicarea articolului, acum aproape doua saptamani, un sibian a lansat pe site-ul www.petitieonline.ro o petitie prin care solicita ANPM si autoritatilor locale sa nu avizeze proiectul Tondach.
„Sibiul se sufoca si nu mai are zone verzi suficiente. (…) Cerem ca in Sibiu sa nu mai fie distruse zone verzi si Primaria si Consiliul Local sa demareze un program de protejare a acestor zone si de marire a lor”, se arata in textul documentului redactat de Calin Blaga, care este si purtatorul de cuvant al Asociatiei Locuitorilor din Centrul Istoric.
„Am sondat printre locuitorii cartierului Gusterita, aflat in vecinatatea dealului Gusteritei, si nimeni nu stia de intentia Tondach Romania SRL. Ei considera ca o asemenea exploatare, datorita conditiilor meteo din ultimii ani, poate duce la surpari si alunecari de teren de amploare, ce pot genera tragedii”, a comentat pentru „Adevarul” initiatorul petitiei.
„Exista studii facute de firme acreditate de Ministerul Mediului care au stabilit ca terenul este in miscare. Ati vazut ce alunecari de teren se intampla in tara. Nu dorim ca acest lucru sa se intample si la Sibiu. Despre defrisari, ce si cat, inca nu e luata nicio hotarare.
Deocamdata nu facem nimic. Nu se intampla nimic anul acesta, nu stiu ce va fi la anul. Nu am taiat niciun singur pom. Dimpotriva, am platit foarte multi bani la Directia Silvica pentru reimpadurirea fostei cariere”, a explicat Rusu, refuzand, totusi, sa precizeze cate hectare au fost reimpadurite.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.